Bussipysäkki

Etusivu

Bussit ja kuvat:
  valmistajittain
  liikennöitsijöittäin

Kirjoituksia

Muita kuvia

Linkit:
  liikennöitsijät
  valmistajat
  harrastajat

Palaute

Uutiset

In English

Lahti Scala teli

[esittely, tiedot, kuvasivu]

Lahti Scala, Connex

Esittely

Pääkaupunkiseudun ensimmäiset teli-Scalat otettiin käyttöön vuoden 2002 alusta Connexin liikennöimillä lentokenttälinjoilla. Bussit ovatkin erityisesti niitä varten varustettuja: matkatavaratelineet löytyvät keskisillalta käytävän molemmin puolin, bussin takaosassa on hattuhyllyt ja penkit ovat erityisesti pehmustettuja. Käytävänpuoleisista penkeistä löytyy jopa esiinkäännettävä käsinoja.

Auto on rakennettu Scanian L94 UB -telialustalle, ja tällä kertaa on käytetty normaalia matalalattiabussien rengaskokoa, toisin kuin Tampereen teli-Scalassa. Siksi takaosassa ei pyöräkoteloita ole lainkaan jalkatilaa viemässä ja keskisillalta taakse on vain yhden askelman nousu. Takaosan lattia on tosin rakennettu varsin korkealle, takaoven kohdalla pidempi matkustaja saa varoa päätään käytävällä seistessä.

Yleissilmäykseltä bussin sisätilat vaikuttaavat melko täydeltä, johtuen matkatavaratelineistä, hattuhyllyistä sekä jokaisen penkkiparin päästä nousevasta pystytangosta. Penkit eivät silti ole ripustettuja kattoon kuten Tampereella, vaan niillä on vielä normaalit tukijalat lattiaan. Takapenkiltä katsoen ahtaudentunnetta lisää mainosteippaus, joka peittää paljolti takaikkunan ja takaosan sivuikkunoita.

Tilaa kuitenkin on näennäisestä ahtaudesta huolimatta riittävästi, ja bussi onkin oikein mukava matkustaa. Mukava on myös koko keulan levyinen pistematriisinäyttö, jossa linjanumeron lisäksi pyörii määränpää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi sivunäytössä voi nähdä lentokoneen.

Maaliskuussa 2002 saatiin pääkaupunkiseudulle myös ilmastoitu Scala, kun Keskuslinja toi oman bussinsa liikenteeseen. Bussi on varustettu samanlaisilla isoilla renkailla kuin tamperelainen sisarensa, mutta silti keskikäytävällä on vain yksi porras ja melko nopeasti nouseva lattiataso. Pyöräkoteloita ei takana juuri näy, edessä niiden päälle on tehty kätevät tavaralokerot. Penkit ovat samanlaisia pehmustettuja malleja kuin Connexillakin, käsinojia ei kuitenkaan ole. Sisältä bussi on avaramman tuntuinen kuin lentokenttäbussit, tavaratelineiden ja kiinnipitotankojen puuttuessa bussin takaosasta. Kiinnipitokahvoiksi riittävät penkin selkänojaan integroidut kahvat.

Ohjaamossa mielenkiinto osui peruutus- tai takaovikameran kuvaa näyttävään monitoriin, jonka paikalla muissa Scaloissa on nähty monitoiminäyttö. Liekö ratkaisu ollut toimimaton? Ovijärjestys autossa on normaali 2+2+1 ja linjakilpinä tutut Mitronit määränpäätekstikentillä.

Lahti Scalasta on myös 2-akselinen versio.

[Ylös]

Tiedot

Connex 188-193
Lahti Scala teli, Connex 190 Alusta: Scania L94 UB 6x2 (matala teli)
Moottori: Scania DC 901, Euro 3 (9l, 300hv)
Vaihteisto: ZF 4HP602C (4-port. automaatti)
Pituus: 14,5m
Paikat: 47+2/38
Vuosimalli: 2001
Pääkaupunkiseudun ensimmäiset teli-Scalat tulivat Connexille lentokenttälinjoille.

Connex 201, 202
Lahti Scala teli, Connex 201 Alusta: Scania L94 UB 6x2 (matala teli)
Moottori: Scania DC 901, Euro 3 (9l, 300hv)
Vaihteisto: ZF 4HP602C (4-port. automaatti)
Pituus: 14,5m
Paikat: 51+4/38
Vuosimalli: 2003
Talvella 2003 saapuivat kaksi ensimmäistä omiin väreihin teipattua teli-Scalaa.

Keskuslinja 6
Lahti Scala teli, Keskuslinja 6 Alusta: Scania L94 UB 6x2*2 (matala teli)
Moottori: Scania DC 901, Euro 3 (9l, 300hv)
Vaihteisto: ZF 4HP602C (4-port. automaatti)
Pituus: 14,5m
Paikat: 51+4
Vuosimalli: 2002
Pitkille linjoille ilmastoitua mukavuutta, ensimmäinen kääntyvällä teliakselilla varustettu Scanian alusta pääkaupunkiseudulla. Nyttemmin päätynyt Vainion Liikenteelle Turun seutuliikenteeseen.

Lahti Scalan teliversio on myös Tampereen Kaupungin Liikennelaitoksella.

[Ylös]