Bussipysäkki

Etusivu

Bussit ja kuvat:
  valmistajittain
  liikennöitsijöittäin

Kirjoituksia

Muita kuvia

Linkit:
  liikennöitsijät
  valmistajat
  harrastajat

Palaute

Uutiset

In English

Scania Omnicity

[esittely, tiedot, kuvasivu]

Scania Omnicity, HKL-Bussiliikenne 9833

Esittely

Omnicity oli ensimmäinen tavallisilla linjoilla käytetty bussi, jossa lattia on edestä taakse saakka matala. Valitettavasti ratkaisu maksaa paljon istumapaikkoja, joita on jäänyt vain 34 kappaletta. Tasan 12-metrisestä bussista jäävät puttuumaan lähinnä oikeanpuoleisen etupyöräkotelon edessä olevat penkit, joiden tilalla on ilmeisesti ainakin polttoainesäiliö.

Sisältä ja ulkoa Omnicity on tyylikäs ja muodoiltaan pyöristetty. Sisällä päävärinä on käytetty harmaata ja penkeissä sinistä. Moottorin ääni on melko kova, muttei häiritsevä. Aiempia Scanian busseja vaivannut ovien melu on nyt saatu kuriin ja ehkä juuri sen takia ovia on sitten lätkäisty kokonaista kuusi kappaletta. Penkit ovat paksusti pehmustettuja ja muutenkin kyyti on mukavaa, lukuunottamatta iskunvaimennuksen ikävää tapaa iskeä pohjaan hieman suuremmissa kuopissa. Omnicityä ei siis voine millään käyttää muualla kuin hyvin hoidetuilla kaupunkiteillä, eikä se moniovisena seisomapaikkoja (yli 50 kpl) suosivana bussina muuhun sovellukaan.

Kannattaa myös huomata, että Lahden autokori valmistaa Omnicityn alustalle busseja, joiden pituus poikkeaa Scanian 12 metristä. Ne eivät ole yhtä komeita kuin yhdysrakenteinen malli, mutta 13 metriseen malliin on saatu istuinkorokkeiden kanssa mittavasti lisäpaikkoja.

[Ylös]

Tiedot

HKL-Bussiliikenne 9832-984x
Scania Omnicity, HKL-Bli 9839 Alusta: Scania CN 94 UB 4x2 (täysin matala)
Moottori: Scania DSC 9 (9l, 245hv)
Vaihteisto: ZF 4HP500 (4-port. automaatti)
Pituus: 12m
Paikat: 34+4/54
Vuosimalli: 1998
HKL:n ainoa varsinainen Omnicity-sarja on tehty Ruotsin Katrineholmissa.

HKL-Bussiliikenne 9900
Scania Omnicity, HKL-Bli 9900 Alusta: Scania CN 94 UB 4x2 (täysin matala)
Moottori: Scania DSC 9 (9l, 245hv)
Vaihteisto: ZF 4HP500 (4-port. automaatti)
Pituus: 12m
Paikat: 34+4/54
Vuosimalli: 1998
HKL:n osti myös ilmeisesti esittelykäytössä olleen Ranskassa valmistetun esisarjabussin, joka numeroitiin vuodelle 1999. Tässä yksilössä on muutama ylimääräinen tarra sisällä ja uloskäyntiovien edustavalot puuttuvat.

[Ylös]