Bussipysäkki

Etusivu

Bussit ja kuvat:
  valmistajittain
  liikennöitsijöittäin

Kirjoituksia

Muita kuvia

Linkit:
  liikennöitsijät
  valmistajat
  harrastajat

Palaute

Uutiset

In English

Volvo 8500LE CNG teli

[esittely, tiedot, kuvasivu]

Volvo 8500LE CNG 6x2, HKL-Bussiliikenne

Esittely

Helsingin kaupunki kilpailutti keskustalinjansa ja vaati vähäpäästöistä kalustoa. Voittajaksi selviytyi HKL-Bussiliikenne ja linjoille hankittiin 32 maakaasubussia. Näistä busseista 28 on 14,5-metrisiä telibusseja, malliltaan Volvo 8500LE. Päällä on Säfflen tekemä alumiinikori ja alusta Volvon hieman modifioitu B10B LE 6x2 CNG. Uutta alustassa on ainakin kehittyneempi moottori, kojelauta ja väyläjärjestelmä. Autot otettiin käyttöön toukokuussa 2002.

Korin muotoilu on Säfflemäiseen tapaan hieman omaperäinen. Etumaski on jotenkin rikkonainen, yhtenäistä tasaista pintaa ei juuri löydy. Linjakilven kotelo erottuu katonrajasta omaksi kyhmykseen, johon Mitronin LCD-näyttö sopii erittäin hyvin. Kaasukyttyrä on huomattavan suuri, mutta suhteellisen siististi muotoiltu, reunoissa on sopivasti pyöristyksiä. Valkoiset raidat kyljissä ja kuskin ikkunan takana ovat samaa tyyliä kuin vuoden 2002 Lahti Scaloissakin. Samaa uutta tyyliä edustavat myös kylkinumeron Variotramista tuttu fontti ja samaa sarjaa oleva firman logo.

Sisustukseltaan bussi on perinteisen HKL:mäinen, teräskuppipenkit sinisellä kuosilla ja valkoiset kiinnipitotangot ja katto. Pysäytysnapit tangoissa ovat Säfflen omaa muotoilua, kattokanavissa oli myös varsin hassunnäköisiä painikkeita. Kattokanavat yleisesti ovat aika massiivisia, mutta kuitenkin viimeistellymmän oloisia kuin Volvo 8700LE:ssä. Vanhan alustan tapaan takaovella on vain kaksi askelmaa. Kaasusäiliöitä on Carrusmaiseen tapaan upotettu myös sisäkattoon. Edessä riittää kuitenkin riittävästi pääntilaa, ongelmia voi tulla lähinnä kuljettajanaition takana olevalla paripenkillä, jonka yläpuolella on omassa kotelossaan kattokanavan alla sähkökeskus.

Sisällä bussi on varsin hiljainen. Suurin häiriölähde on ovikoneiston kovaääninen suhina. Muutenkin ovet tuntuvat näin alkuvaiheessa olevan suurimpia huolenaiheita bussissa. Ovijarru ei anna auton lähteä liikkelle ennenkuin kaikki ovet ovat kunnolla kiinni, ja senkin jälkeen on vielä pieni viive. Innokkaampien kuljettajien kanssa tässä saadaan aikaan nykäisevä liikkeellelähtö. Joissain tapauksissa ovijarru voi myös jumittua kiinni siten, ettei sitä irti saa kuin katkaisemalla sähköt akkukengät irroittamalla ja siten buuttaamalla auton tietokoneen. Väyläjärjestelmä on siis paitsi hieman buginen, myös jokseenkin hidas. Esimerkiksi näytön mukaan keskioven välissä voi olla joku, kun ovi on jo kiinni ja auto lähdössä liikkeelle.

Kojelauta autossa on siis Volvo 7000:ssa esiteltyä mallia. Kovasti tuntui koko mittaristorakennelma heiluvan ajaessa. Hallitseva elementti on jo mainittu monitoiminäyttö, jossa periaatteessa näkyvät kaikki varoitukset ja häiriötilanteet. Busseissa ei ainakaan 2.5.2002 ollut asennettu radiopuhelinta, niille tarkoitettu piuhanpätkä löytyi näytön yläpuolelta. Pahvilippujen Almex-leimauslaitekin puuttui useasta bussista. Kuljettajan kommenttien mukaan kytkinnappeja on sijoiteltu ja merkitty miten sattuu, muissa autoissa linjakilven valoa säätävästä napista meni tässä bussissa päälle täynnä-kyltti.

Kaikenkaikkiaan tuntuu tässä mallissa vielä olevan melkoisesti lastentauteja. Kun kyseessä on iso sarja uutta mallia, se ei tietenkään voi olla yllätys. Uusia busseja soisi testattavan käytännössä enemmän, ennen linjalle laittamista. Nythän kaasubussit tuotiin laveteilla Suomeen ja vasta täällä niillä päästiin oikeasti ajamaan. Säfflestä kun ei maakaasua saa. Kilpailutuksessakin voisi asian ottaa huomioon, isojen bussierien hankkiminen hyvinkin nopeassa tahdissa ei ole kovin helppoa.

Volvo 8500:sta on myös kaksiakselinen maakaasuversio.

[Ylös]

Tiedot

HKL-Bussiliikenne 201-228
Volvo 8500LE CNG teli, HKL-Bussiliikenne Alusta: Volvo B10B LE 6x2 CNG (matala teli)
Moottori: Volvo GH10C 290 (10l, 290hv)
Vaihteisto: ? (5-port. automaatti)
Pituus: 14,5m
Paikat: 51+4/36
Vuosimalli: 2002
28 maakaasutelibussia alkavat pyöriä keskustassa toukokuun 2002 alusta.

[Ylös]