Bussipysäkki

Etusivu

Bussit ja kuvat:
  valmistajittain
  liikennöitsijöittäin

Kirjoituksia

Muita kuvia

Linkit:
  liikennöitsijät
  valmistajat
  harrastajat

Palaute

Uutiset

In English

Linjapoimintoja

[Espoo 24, Espoo 67, Seutulinjat 154 ja 156]

Tälle sivulle olemme koonneet eräitä pääkaupunkiseudun bussilinjoja, joita kannattaa kokeilla.

Espoo 24

Espoon sisäinen linja 24 lähtee Leppävaarasta ajaen Rastaalan ja Veinin kautta Jupperinaukiolle. Linja sisältää hyvin vaihtelevia osuuksia, aluksi ajetaan Turuntietä ja melko leveää Rastaalantietä, mutta Veinissä tapahtuu muutos. Bussi tekee jyrkän käännöksen vasemmalle, ja hetken kuluttua ollaan soratiellä. Tie on kapea ja erittäin mutkainen, toisen bussin vastaan tullessa joutuu aina vähän taiteilemaan. Vuoroväli on, varmaan osaksi tästäkin syystä, tosin niin harva, että moisia kohtaamisia ei kovin montaa päivässä ole. Keskimäärin kun vuoroväli on noin tunnin, sama bussi ehtii käydä reitin toisessa päässä ja tulla takaisin.

Kuljettajasta riippuen kyyti voi olla melkoista. Välillä tuntuu, että ratin takana on joku sorateiden virtuoosi lentämässä matalaa, 90 asteen mutkat vedetään vauhdilla ja reitin neulansilmäkin sisäkurvin pensaita hipoen. Toisinaan taas matkassa on ylivarovaisia kuskeja, jotka todella hienovaraisesti ja hitaasti ajavat jokaisen mutkan. Ensimmäisellä kerralla reitti voi tuntua huimalta, miten 13-metrinen bussi oikeasti taipuu tuosta mutkasta! Nyt pimeään aikaan viehätys on hieman alempi, kun oikeasti ei näe mitä ulkona on. En kuitenkaan suosittele heikkohermoisille ikkunasta uloskatsomista.

Linja on ainoa Jupperia kunnolla palveleva linja, ylettyen Jupperinaukiolle saakka ja kulkien Jupperin koulun ja kirjaston editse. Samaten Rastaalan ja Veinin pientaloalueille tämä on ainoa julkinen liikenneyhteys. Lisäksi T-vuorot kulkevat Karakallion kautta. Leppävaaran liityntäliikenteen alkaessa tätäkin reittiä aiotaan suoristaa ja mahdollisesti muuttaa linjan numeroa. Toivottavasti vastineeksi myös vuoroväliä tihennetään huomattavasti, eipä liityntäliikenteestä muuten mitään iloa olisi. Nykyisellään reitin ajaa parissakymmenessä minuutissa läpi, perillä ollaan usein aikataulusta edellä.

Linjaa ajaa Concordia, vaihtelevalla kalustolla. Arkiaamuisin ja -iltaisin käytössä on yleensä puolimatalaa kalustoa, Carrus City M ja Fifty ovat tuttua kalustoa. Toisinaan myös vanhoja laatikko-Wiimoja näkyy. Arkipäivisin ja viikonloppuisin vakiomalli on Carrus City L, yleensä bussi 148. Keskimäärin siis hyvää kalustoa on käytössä, kyllä niillä kelpaa matkustaa.

  Niksu, 5.12.2000

[Ylös]

Espoo 67

Leppävaarasta lähtevä linja 67 kulkee Bembölen ja Kunnarlan kautta Bodomjärven rantoja pitkin Röylään ja pienen lenkin jälkeen samaa reittiä takaisin. Ympyräluonteensa vuoksi linja on erityisen mainio ajettavaksi vaikka maisemakierroksena. Idyllisen Turuntien varrelta synkän metsän keskelle Kalmarin ja Kunnarlan mutkaisille ja kapeille teille syöksyvä linja tarjoaa maisemallisia elämyksiä ja vauhdin hurmaa koko rahalla. Puolivälin tienoilla avautuu bussin ikkunoista aava peltomaisema, ja hetken kuluttua ollaan jälleen metsässä. Matkan varrella voi poiketa vaikka automuseoon tai golffaamaan, tai jopa telttailemaan Oittaalle, Bodomjärven rannalle.

Paikallisille tuttu kuski jättää matkustajia oman pihan porteille ja ajaa ehkä liiankin tottuneesti. Peltojen keskellä vauhti kiihtyi rauhallisesta alkumatkasta reippaasti, eikä hiljentynyt mutkaisemmalla osuudella. Tien kapeus ja mutkaisuus ei menoa haitannut, saati se, ettei seuraavan mutkan taakse nähnyt kunnolla. Oikoen vaan. Ympäriajo kestää hieman vajaan tunnin, aikataulu näyttää olevan suunniteltu siten, että kaahata pitää molempiin suuntiin, nyt kun oltiin myöhässä takaisin tullessa, vaikke erityisiä viivytyksiä ollutkaan. Aikataulusuunnittelijoiden olisi ehkä syytä matkata linjalla itse ennen aikojen laatimista.

Liikennöitsijänä linjalla toimii Linjebuss ja pääasiallisesti kalustona käytetään Säfflejä.

  Niksu, 18.7.2000

[Ylös]

Seutulinjat 154 ja 156

Seutulinjat 154 ja 156 kilpailevat matkustajista rantaradan lähijunien kanssa. Linjat lähtevät Helsingistä Länsiväylää pitkin kohti Länsi-Espoota. Suomenojalla linjat lähtevät nousemaan Finnoontietä pohjoiseen aina Espoonkeskukseen saakka, jossa ne sivuavat rantarataa. Espoonkeskuksesta 154 jatkaa Suvelan kerrostalolähiön läpi Tuomarilaan kun taas 156 kääntyy Sunanniittyyn.

Linja kulkee vauhdikkaan moottoritieosuuden jälkeen pientalovaltaisen alueen läpi ennen Espoonkeskustaa ja kerrostaloja. Finnoontie on varsin mäkistä ja mutkaista, ja suuret liikennemäärät aiheuttavatkin ajoittaisia ruuhkia. Varsinkin talvisin busseilla tuntuu olevan vaikeuksia selviytyä aikataulussa Finnoontiestä.

Aikoinaan linjoja liikennöi kaksi Espoolaista perheyritystä, Åbergin linja ja Laurilan liikenne. Tuolloin linjalla nähtiin Lahti 400- ja Ajokki Express -korisia Volvoja ja Scanioita. Linjoilla käytettiin kirjaintunnusta Z, mikäli linja ajoi Lauttasaaren ohi moottoritietä pitkin. Pääosin kaikki linjan 154 lähdöt ajoivat Lauttasaaren kautta muutamaa ruuhka-ajan Z-vuoroa lukuunottamatta. Linjan 156 kaikki vuorot olivat Z-vuoroja.

Sittemmin liikennöitsijä vaihtui ruotsalaiseen Linjebussiin, joka toi linjalle Vantaalla ennen käytetyt Carrus City M -koriset autot. Myös päkaupunkiseudun perusbussi, Wiima K202 oli tavallinen auto näillä linjoilla. Vuonna 1998 linjoille ilmestyi upouusia matalalattiaisia Carruksen City L -korisia autoja. Näiden hienouksien ohella linjat 154 ja 156 saivat osakseen myös paljon parjattuja Tanskasta tuotuja Säffle 2000 -matalalattiabusseja, jotka ruuhkaisella linjalla osoittautuivat 39 istumapaikallaan pieniksi. Linjoille on lisätty vuoroja vuodesta toiseen ja suosio tuntuu vain lisääntyvän. Sunanniityn ja Tuomarilan voimakas rakentaminen ovat aiheuttaneet joidenkin lähtöjen suuren matkustajamäärän. Kotioven editse kulkeva bussi on vienyt voiton hieman kauempaa kulkevasta junasta.

Linjebuss vastasi kasvavaan matkustajamäärään sijoittamalla vuoden 2000 alussa Vantaan liikenteestä vapautuneita Carrus City L -telibusseja, joita onkin linjoille kotiutunut kaikkiaan kolme kappaletta (autot 380, 381 ja linjalla 156 jokin vaihtuva 370-sarjalainen). Lähtöjen lisääntyessä myös vanhat tutut City M:t, K202:t, City L:t ja Säfflet ovat pysyneet linjan vakiokalustona. Syksyllä 2000 Linjebuss vaihtoi nimensä Connexiksi.

  Lauri Räty, 11.12.2000

[Ylös]