Bussipysäkki

Etusivu

Bussit ja kuvat:
  valmistajittain
  liikennöitsijöittäin

Kirjoituksia

Muita kuvia

Linkit:
  liikennöitsijät
  valmistajat
  harrastajat

Palaute

Uutiset

In English

Paikallisliikennepäivät Dipolissa 14.-15.9.2000

Kätevästi opiskelupaikan kupeessa Dipoli tarjosi erinomaiset puitteet Paikallisliikennepäiville ja bussien esittelylle. Tutustuimme vain ulkona olleisiin busseihin, mutta niistä monet olikin pääkaupunkiseudulla peräti harvinaisia näkyjä.

Volvon puolesta näytteillä olivat Volvo 7000, Carrus Vega L ja Carrus City L -maakaasutelibussi. Seiskatonninen oli aivan uusi, Turun Sopimusseitsikolle menevä bussi Turun vaaleansinisissä väreissä. 12-metrinen bussi oli ovitettu 2+2+1 -järjestelyin ja näin saatu takaoven taakse yksi poikittainen istuin lisää. Keskeltä bussi oli yhden penkkirivin lyhyempi kuin HKL:n vastaavat. Sisustus oli pirteän vihertävä ja todella avaran oloinen. Vähän soisi vaihtelua pääkaupunkiseudun sisäväreihinkin. Erikoisuutena tämän bussin invaramppi oli lukittavaa mallia, kuljettajan neliöavaimella käännettävä auki. Tätä ei Volvon edustajakaan huomannut, vaan kehotti Latea vain avaamaan sen, vaikka voimalla. Ja kovin helposti neljä pop-niittiä antoivatkin periksi. Miten lie ajateltu Turun nuorisovandaalien tähän suhtautuvan.

Uusi tuttavuus oli Carruksen Vega L, joita ei pääkaupunkiseudulla ole lainkaan. Joitain tavallisia Vegoja on Kirkkonummen suunnan liikenteessä M.V.Wikströmillä, mutta näitä matalalattiaisia ei ole liikenteessä näkynyt. Tämä yksilö oli menossa Koskilinjoille Ouluun lentokenttäliikenteeseen ja oli siksi varustettu matkatavaratelineillä. B10B LE -alustalle rakennettuna bussi ei ollut matala kuin keskisillalle asti, mutta eipä varmasti ole tarvettakaan. Penkit olivat korkeaselkänojaisia ja mukavan tuntuisia. Autossa oli ensimmäinen linja-autoon asennettu suomalainen ajotietokone, jonka tarkoituksena on patistaa kuljettajaa taloudellisempaan ajotapaan. Vuodenvaihteesta lähtien kaikkiin Volvon kaupunkibusseihin tulee muuten vakiona samanlainen kojetaulu kuin seiskatonnisessa nykyään jo on.

Maakaasutelibussiin olemmekin jo aiemmin tutustuneet, lähinnä siitä jäi mieleen kuljettajankopin takaseinässä ollut ohje maakaasubussin käytöstä.

Paikalla oli myös HKL 8636, eli matkakorttijärjestelmän esittelyauto. Buscomin edustaja auliisti esitteli etälukulaitteen sekä tarkastajapäätteen käyttöä. Käytännön ongelmana voinee pitää sitä, että arvokorttia käytettäessä kortin pitää olla laitteen luettavissa kun painaa haluamansa lipun nappia. Yhdellä kädellä operoidessa tästä saattaa tulla vaikeuksia. Kaikkien laitteiden pitäisi vuodenvaihteeseen mennessä olla kunnossa, viimeisiä eriä ilmeisesti toimitetaan juuri tehtailta.

Seuraavana rivistössä oli esillä Lahden Autokorin osasto. Näytille oli tuotu kaksi uutta Tampereelle menevää matalalattia-autoa. Ensimmäinen oli Scania L94 UB 6x2 -alustalle rakennettu Lahti 402 -telibussi. Muuten tavallisessa mallissa huomiota kiinnitti etuoviratkaisu. Tampereelle tyypillisesti bussissa oli yksöis-etuovi, mutta tällä saavutettua tilahyötyä sisällä ei kuitenkaan oltu käytetty hyväksi. Kuvitellun toisen oven kohdalla oli vain tankoa, joka ohjasi sisäänpäin. Ainoa hyöty siitä on etupenkkiläisten tavaratilana.

Toinen, harvinaisempi näytekappale oli Scanian N94 UB 4x2 - eli Omnicity-alustalle rakennettu 10,5-metrinen Lahti 402 -midibussi. Tämä bussi oli erikoisesti varusteltu, sisältä löytyi mm. neljä pöydin ja mukinpitimin varustettua loosiryhmää ja takapenkki tekniikkakuilun vieressä oli kuin yhtenäistä sohvaa. Melko luksusta matkustamista tässä mittakaavassa, joskin penkit tuntuivat olevan melko kovia.

Mercedes-Benzin osastolla esillä olivat Lähilinjojen uusi Citaro ja turkulaisen liikennöitsijän Cito-palvelubussi. Citaro meille oli jo tuttu, mutta tutustuimme ohjaamossa sähköiseen sivuikkunannostimeen sekä ilmanvaihtojärjestelmän hallintaan. Cito sen sijaan oli meille täysin uusi tuttavuus, pääkaupunkiseudulla kun sellaisia ei ole lain. Silmiinpistävää oli kuljettajanaition takana ollut kirkkaankeltainen peltinen matkatavaratelineritilä. Se tietenkin peitti kätevästi etupyöräkotelon. Hassu yksityiskohta oli myös takaoven käsikäyttöinen invaramppi, joka kuitenkin pitää liuttaa lattian alle/alta sitä käytettäessä. En näe, mikä tuosta tekisi yhtään paremman kuin esim. Carruksen kääntöramppi, ei ainakaan käyttömukavuus.

Näytteillä oli myös useita pikkubusseja sekä Autojen kylmälaitteen esittelybussi, Ajokki Express, jotka nyt kuitenkin sivuutan.

Irisbus oli myös paikalla, esitellen HKL:n uutta teli-Ikarus E 94:ää sekä Westendin Linjan Renault Agora Lineä. Agorassa edelleenkin vain ihmetyttää penkityksen valinta, kun enemmänkin olisi mahtunut - ja esitteen mukaan vakiona olisikin enemmän penkkejä. Ikaruksessa ei juuri ihmeellistä ollut, lähinnä ihmetytti kuinka takaosan podesterit on jätetty niin mataliksi, että pyöräkotelot ovat todella korkeita. Ja hukkatilaakin näytti siellä olevan, siten ettei sitä oltu hyödynnetty penkkivälien harventamiseen.

Ja viimein oli vuorossa Scania. Esillä oli HKL 10, eli Scania N94 UB 4x2 / Lahti 402, tuttu auto, vieras lahden takaa, eli tukholmalaisen BussLinkin upouusi Scania Omnilink ja vielä TKL:n uunituore nivel-Omnicity. OmniLink, eli Scania CL94 UB 4x2 oli varmaan ensimmäisiä Suomessakäyjiä, ja siksi mielenkiintoinen. Kyseessähän on keskisillalle asti matala bussi, joka on OmniCityn tapaan Scanian valmiiksi rakentama. Hallitsevimmat elementit bussissa olivat mahtavan kokoiset etupyöräkotelot, joiden edessä ei penkkejä ollutkaan. Viimeistely bussissa oli kohdallaan, ja ruotsalaisena erikoisuutena joka oven viereen oli asennettu ovenavausnappi, siis sisälle. Ovet myös sulkeutuivat hetken kuluttua automaattisesti.

OmniCityn nivelmalliakaan ei pk-seudulla käytössä ole, joten tutustuimme siihen innolla. Vaikutuksen teki nivelen yläosan verhoilu, joka oli toteutettu peräti söpösti. Huomionarvoisaa oli, että TKL penkittää nivelenjälkeisen parioven edustan täyteen, jättäen bussiin vain yhden lastenvaunutilan. Bussi oli siis ovitettu 2+2+2+1. Kuljettajalle oli tarjolla täysin varusteltu Recaro-penkki, ja magneettilukitteinen ovi kuskinaitioon.

Moniin uusiin bussimalleihin tuli siis tutustuttua, niistä tärkeimpinä Carrus Vega L ja nivel-OmniCity. OmniLink jäi mieleen ehkä pienenä pettymyksenä, kun siinä ei istumapaikkoja OmniCityyn verrattuna ole kuin yksi enemmän. Alustanvaihdoksen hyöty jää tältä alueelta kyseenalaiseksi. Mutta saimme sentään uusia kontakteja paikan päältä, ei vallan huono asia se.

Niko Setälä

[Ylös]