Bussipysäkki

Etusivu

Bussit ja kuvat:
  valmistajittain
  liikennöitsijöittäin

Kirjoituksia

Muita kuvia

Linkit:
  liikennöitsijät
  valmistajat
  harrastajat

Palaute

Uutiset

In English

Bussien värityksestä

Ennen bussien värit olivat selkeitä, ne määräytyivät kaupungin mukaan. Helsingissä oli HKL:n siniset, Espoossa Espoon Auton vihreät ja Vantaalla Vantaan liikenteen kelta-oranssit bussit. Lisäksi oli vielä muutamia yksityisiä liikennöitsijöitä, jotka toivat omaa väriään liikenteeseen. Seutulinjojakin ajettiin määränpääkaupungin värisillä busseilla.

Nykyään kilpailutuksen ja ulkomaalaisomisteisten bussifirmojen aikana kaikki on toisin. Bussit väritetään ulkomaisen omistajan väreihin, ja kun omistaja vaihtuu, väri vaihtuu - periaatteessa. Käytännössä värit vaihtuvat kuitenkin hyvin pitkällä viiveellä. Bussien maalaaminen kun ei ole mitään halpaa hommaa, saati sitten nopeaa. Nyt Vantaa, tuo viimeinen "oikeanväristen" bussien linnake on täysin Concordian vallassa eikä kelta-oransseista busseista ole enää tietoakaan, paitsi ehkä muutamalla seutulinjalla.

Hyvänä esimerkkinä käy Espoon Auto, sittemmin Swebus, sen jälkeen Stagecoach ja nykyisin Concordia. Espoon Autokin ehti uudistaa vihreää väritystään kevyempään suuntaan, joten käytössä on kahta erilaista vihreää väritystä. Vanhimmat bussit ovat edelleen vihreitä, tuskin niitä koskaan oli tarkoituskaan maalata uudestaan, mutta useita matalalattiabusseja ehdittiin maalata Stagecoachin raitoihin ennen yrityksen myyntiä Norjaan. Samalla menetettiin oikeus käyttää Stagecoachin väritystä ja nimeä, joten bussit pitää nyt maalata uudestaan. Onneksi maalaus on tehty siten, että bussien pohjamaali on valkoinen, jonka päälle Stagecoachin raidat on teipattu. Urakkaa on kuitenkin edessä runsaasti. Uusimmat bussit, Ikarus E94:t, jotka on hankittu käytettäväksi vuodenvaihteesta alkaen Vantaan sisäisillä linjoilla, onkin jätetty täysin valkoisiksi. Liikennöitsijää osoittamasa on vain pienet tarrat etuoven yläpuolella ja kuskin sivuikkunan alla. Kukaan ei edes tiedä vielä, mikä Concordian tunnusväritys tulee olemaan.

Linjebussilla erilaisia värityksiä sitten vasta riittääkin. Vantaan perinteinen keltainen oranssilla raidalla alaosassa on edelleen enemmistönä - osa uusista Carrus City L -telibusseista on maalattu tällaisiksi - mutta uusia busseja on maalattu myös valkoiselle pohjalle siniraitaiseksi, joka on ilmeisesti siis Linjebussin oma väritys. Lisäksi linjakilpailujen voittojen mukana tulleet Tanskasta ja Ruotsista tuodut Säfflet ovat aivan oma lukunsa. Kööpenhaminasta tulleiden perusväri on keltainen, ja suuri osa niistä on jäänytkin sellaiseksi. Osaan näistä busseista on kuitenkin teipattu alaosa oranssiksi, muistuttamaan Vantaan liikenteen värejä, epäilemättä tekemään niistä tutumman oloisia. Näihin on vielä ikkunoiden yläpuolelle lisätty sinivalkoista Linjebuss-väritystä. Mutta. Sitten liikenteessä on vielä muutama Ruotsista tuotu Säffle, Malmösta, jotka ovat väriltään likaisen violetteja, todella rumia. Ne kun ovat vielä vanhempaa korimallia, niin ne näyttävät todella kamalilta.

HKL:n väritys on sentään vuosien saatossa pysynyt lähes muuttumattomana. Perusväri on edelleen sininen ja katto valkoinen. Ikkunalinjan alle on tullut harmaa raita ja matalalattiabussien ikkunalinjan korotettu osa on mustan värinen. Keulan ja perän värit vaihtelevat etenkin Scania Omnicityissä ja MB Citaroissa bussin muotojen mukaan paljoltikin normaalista.

Suomen Turistiauto on ensimmäisistä matalalattiabusseista lähtien käyttänyt pirteää tyyliteltyä saaristomaisemaa valkoisella pohjalla bussiensa värinä. Lisäbonuksena jokaisessa bussissa on eri paikkoihin sijoitettu pieni purjevene. Tytäryhtiö Pääkaupunkilinjat käyttää vielä vanhempaa ohuita sinisiä raitoja valkoisella pohjalla -väritystä.

Niko Setälä

Bussien väritystä piirroksin

[Ylös]