Bussipysäkki

Etusivu

Bussit ja kuvat:
  valmistajittain
  liikennöitsijöittäin

Kirjoituksia

Muita kuvia

Linkit:
  liikennöitsijät
  valmistajat
  harrastajat

Palaute

Uutiset

In English

Carrus City U nivel

[esittely, tiedot, kuvasivu]

Carrus City U nivel, HKL

Esittely

Carrus City U:n nivelmalli tarjoaa suuren kuljetuskapasiteetin mukavuudesta ja käytön helppoudesta tinkimättä. Se on muuten vastaava kaksiakselisen City U:n kanssa, mutta sen kori jatkuu nivelen jälkeen 18 metriä pitkäksi. Mallin erikoisuus on vetävän akselin sijoittaminen aivan taakse. Näin koko bussin lattia on taka-akselille saakka täysin portaaton ja samassa tasossa. Vasta nivelen jälkeisen oven jälkeen lattia alkaa nousta, peräosan ollessa identtinen normaalin City U:n kanssa. Keskikäytävä tosin on aika kapea keskimmäisten pyörien kohdalla, mutta ei kulkua haittaavasti kuitenkaan. Nivelen kohdalla on hauska istua ja muutenkin matkanteko varsinkin takaosassa on huimaa.

Pääkaupunkiseudulla vanhoja nivelbusseja on laajasti korvattu edullisemmilla matalalattiaisilla telibusseilla, joten tätä mallia on käytössä vain kaksi kappaletta. Telibussi mahtuu kuitenkin nivelmallia huonommin ahtaille kaduille, joten matalia niveliä saattaa tulla jossain vaiheessa lisää. Tampereella matalia nivelbusseja on käytössä hieman enemmän.

Vuonna 2001 HKL luopui näistä ainoista matalista nivelbusseistaan kokonaan, prototyypit osoittautuivat epäluotettaviksi. Tilalle saatiin kaksi telibussia, ja viimeiset havainnot näistä väärään aikaan väärässä paikassa olleista - suorastaan väärinymmärretyistä - busseista ovat Kaivokselan Volvon pihasta syksyllä 2001.

Carrus City U:sta on myös normaali- ja maakaasuversiot.

[Ylös]

Tiedot

HKL-Bussiliikenne 9601-9602
Carrus City U nivel, HKL 9602 Alusta: Volvo B10LA (kokomatala nivel)
Moottori: Volvo DH10A 285 (10l, 285hv)
Vaihteisto: ZF 5HP590 (5-port. automaatti)
Pituus: 18m
Paikat: x+6/z
Vuosimalli: 1996
Nämä kaksi prototyyppibussia ovat olleet varsinaisia murheenkryynejä, ei lastentautia jota näistä ei löytyisi. Bussit poistettiin käytöstä kesällä 2001.

Carrus City U niveltä käyttää myös TKL Tampereella.

[Ylös]