Bussipysäkki

Etusivu

Bussit ja kuvat:
  valmistajittain
  liikennöitsijöittäin

Kirjoituksia

Muita kuvia

Linkit:
  liikennöitsijät
  valmistajat
  harrastajat

Palaute

Uutiset

In English

Kiitokori CityStar

[esittely, tiedot, kuvasivu]

Kiitokori CityStar, Kiitokori

Esittely

Syksyn 2002 Paikallisliikennepäivillä Oulussa Kiitokori esitteli oman täysimittaisen kaupunkibussimallinsa. Ilmari Mustosen karenssiaika Carruksen myynnin jälkeen kului loppuun ja nyt Kiitokori on täysin palkein mukana kilpailemassa pohjoismaisista bussimarkkinoista.

Ensimmäinen asia, mikä CityStarista tulee mieleen, on Carrus City L. Eikä assosiaatio olekaan kaukaa haettu, vaan peruskonstruktio on aivan sama. Ulkopuolisista muutoksista on syytä huomata keulamaski ajovalojen ympäriltä, ikkunalinja sekä takavalot. Tyylikkyyttä tuovat myös pölykapselit, joita City L:n vanteissa perin harvoin näkee. Ulkoasu ei siis ole uusinta uutta, mutta hyväksi havaittu.

Sama linja jatkuu sisällä. Kattokanavat ja penkit ovat tuttua tavaraa. Penkitysjärjestely sen sijaan ei. Keskiovet on viety varsin taakse, edessä on viisi penkkiriviä perinteisen neljän sijaan. Ihan ok, helppopääsyisiä penkkejä on siis enemmän. Keskisillan jälkeen tuleekin jyrkkä nousu ylös, ennen takaovea on vain kolme penkkiriviä. Tämäkin on vielä hyvällä mallilla. Mutta ongelmapaikka on takapenkki. B7R LE -alustan moottorikoppa on pystyasennetun koneen takia melkoisen korkea, joten takapenkkikin on siis varsin korkealla. Ei sinne vaikea ole päästä, mutta vaikea siellä on istua. Leveät kattokanavat kun jatkuvat leveinä aivan taakse asti, jolloin reunapaikoilla istuvat lyövät niihin päänsä - ei tarvitse edes olla pitkä. Samalla edessäoleva penkki on sen verran matalalla takanaistuvaan nähden, että polvet osuvat penkin selkänojaan - asentoa kulmapaikalla voisi sanoa epämukavaksi.

Toivottavasti tämä on ainoastaan alustariippuvainen häiriöpaikka ja että prototyypin puutteista otetaan opiksi. Kiitokorilla on tässä kuitenkin melko hyvä markkina-asema käsillä, jos se osataan hyödyntää oikein: Lahden Autokori myy Scalan osalta ei-oota ja Volvon uudet kaupunkikorit ovat osoittautuneet melko epäluotettaviksi. Tähän väliin koeteltu luotettavuus ja - mikä parasta - täysin vapaavalintainen alusta voivat iskeä hyvinkin voitollisesti. Onkin mielenkiintoista nähdä, tullaanko CityStaria näkemään muilla kuin perinteisillä Volvon tai Scanian alustoilla.

Esittelyauto on käynyt vilkkaasti eri liikennöitsijöiden luona näytillä, tiedä vaikka näitä tarjottaisiin vaikka YTV:n seuraavalle kilpailutuskierrokselle.

[Ylös]

Tiedot

Kiitokorin esittelyauto
Kiitokori CityStar, prototyyppi Alusta: Volvo B7R LE (matala)
Moottori: Volvo D7C (7l, 275hv)
Vaihteisto: ZF 5HP550-NBS (5-port. automaatti) ?
Pituus: 12,8m
Paikat: 41+4/25
Vuosimalli: 2002
Ensimmäinen prototyyppi rakennettiin Suomessa tuntemattomammalle B7R LE -alustalle, eikä ole sisustukseltaan täysin onnistunut.

Kiitokorin toinen esittelyauto
Kiitokori CityStar, prototyyppi Alusta: Scania L94 UB 4x2 (matala)
Moottori: Scania DC9 (9l, ?hv)
Vaihteisto: (?-port. automaatti)
Pituus: 13,5m
Paikat: 47+4/51
Vuosimalli: 2003
Toinen prototyyppi pitää allaan suosittua Scanian L94 -alustaa, ja siihen on saatu jopa 47 istumapaikkaa. Valitettavasti muutama lapsus edellisestä protosta on jäljellä, vaikka peruskonsepti näyttää vähän paremmalta. Takaosan kattokanaviin lyö yhä päänsä ja kuskinaition taakse ei pitkäjalkaisilla ole asiaa. Sama pätee myös takapyöräkoteloiden päällä istuville, kotelo tulee korkealle ja edellinen penkki on todella lähellä.

[Ylös]