Bussipysäkki

Etusivu

Bussit ja kuvat:
  valmistajittain
  liikennöitsijöittäin

Kirjoituksia

Muita kuvia

Linkit:
  liikennöitsijät
  valmistajat
  harrastajat

Palaute

Uutiset

In English

Volvo 7000

[esittely, tiedot, kuvasivu]

Volvo 7000, HKL-Bussiliikenne

Esittely

Volvo 7000 on ensimmäinen Carruksen valmistama bussi, jota myydään Suomessakin Volvon nimellä. Malli koostuu Volvon B7L-alustasta ja Carruksen valmistamasta korista.

Volvo 7000 on rakenteeltaan edestä taakse saakka matala, vaikka käytävä onkin takaovien edessä varsin kapea. Kori on Scanian Omnicityn ja Mercedes-Benzin Citaron tavoin varsin huolitellusti muotoiltu niin ulkoa kuin sisältäkin. Tutut värit, penkit ja lattia muistuttavat kuitenkin selvästi aiemmista Carruksen matalalattiamalleista. Muotoilu on silti onnistunutta ja hillittyä, erityisesti muuhun sisustukseen sovitettu valaistus ja hyvin esillä oleva kello ovat selvästi positiivisia. Kaikissa busseissa on myös siististi integroidut nestekidelinjakilvet, joissa on edessä määränpääkenttä. Ainoa pieni sisustusmiinus tulee lastenvaunutilan takaseinästä, joka on unohdettu huolitella samalla tavalla kuin ovien takaiset väliseinät.

Matkustusmukavuudeltaan Volvo 7000 on pääosin onnistunut kokonaisuus ja iskunvaimennuskin toimii jopa paremmin kuin Omnicityssä. Istumapaikkoja on varsin kohtuullisesti (39+3), vaikka voisi niitä enemmänkin olla. Vähäpäästöinen 7,3 litran moottori on myös hyödyllinen parannus ympäristön kannalta. Ainoana miinuksena on mainittava aivan liian kova moottorin ääni bussin takaosassa, vaikka moottori ei varsinaisesti tärisytäkään bussia lainkaan. Eristystä sopisi siis parantaa.

Koematkustaessani bussilla Herttoniemessä 21.10.1999 (linjalla 84) keskustelin hieman kuljettajan kanssa ja sain kuulla muutamista lastentaudeista, jotka olisi syytä korjata. Vakavimpina nousivat esille tuulilasin tapa heijastaa voimakkaasti bussin sisustaa pimeällä säällä ja huonosti toimivat ovet. Ensimmäisen ongelman voinee korjata joko valaistusta hiomalla ja pinnoittamalla tuulilasin. Ovet voisi luultavasti korjata joko poistamalla etuoven ovijarrun tai lisäämällä ovenavausvipuun toiminnon, jolla se muistaisi jo ennen bussin täyttä bysähtymistä annetut avauskäskyt. Viimeinen pieni huomautus koskee kuskin työpaikkaa rajaavaa pleksiä, jonka pitäisi olla tummennettu. Tämä luultavasti helpottaisi myös tuulilasiongelmaa.

Vuoden 2001 alkupuolella yllä mainittuja lastentauteja on korjailtu. Oviongelmia on hoidettu sekä koulutuksella että säätämällä etuovijarrun toimintaa. Ainakin joissain yksilöissä kojetaulussa sijaitsevaa oviviikseä on myös pidennetty helpommin käytettäväksi. Heijastusongelma korjattiin vuoden 1999 sarjaan asentamalla pleksiin läpinäkymätön tarra. Vuoden 2000 sarjaan korjaus tehtiin kuljettajan tilan pleksin tummennuksella, mikä ei kuitenkaan tunnu kuskeille riittävän, sillä useammassa bussissa pleksi on muurattu läpimäkymättömäksi penkkien mainostarroilla.

Volvo 7000:sta on myös nivelversio, jota käyttää Suomessa Tampereen Kaupungin Liikennelaitos.

[Ylös]

Tiedot

HKL-Bussiliikenne 9912-9932, 14-22
Volvo 7000, HKL-Bli 9916 Alusta: B7L (täysin matala)
Moottori: Volvo DH7A (7,3l, hv)
Vaihteisto: ZF5HP502C (5-port. automaatti)
Pituus: 12,89
Paikat: 39+3/5x
Vuosimalli: 1999, 2000
HKL:n kaksi sarjaa ovat kuljettajan aition pleksin väriä lukuun ottamatta täysin identtiset, mikä sopiikin sarjatuotantobussin kuvaan.

Volvo 7000:a käyttävät myös Sopimus-seitsikko -ryhmä ja TLO Turussa.

[Ylös]