kansielokuvatryhmapalautearkistoarkistolyhytelokuvia

Kaikki on hyvin

Jo kolmas "Ismo Kiesiläinen-elokuva" peräkkäin, ja taas aivan erilainen. Nyt on kyse "Short Cuts/Magnolia"-tyyppisestä lähestymistavasta: seurataan eri henkilöiden toimia kuumana kesäpäivänä. Kuuden pukuherran autojen samanaikainen ryytyminen (ikään kuin oltaisiin pakkaspäivässä!) on hirmu hauska ja ennalta arvaamaton tapahtuma. Viisi jatkaa bussilla, yksi taksilla, joka tietenkin piiputtaa tien varteen. Ajan oloon vaikuttaa siltä, että elokuvan liikennevälineistä toimii vain polkupyörä. Ja tietysti bussi, mutta sehän edustaakin joukkoliikennettä. Lakoninen musiikki säestää koko ajan aivan huiman riemastuttavia tapahtumia. Elokuvan hidas rytmi toimii erinomaisesti ja korostaa entisestään absurdeja mutta samalla niin tuhannen tuttuja tilanteita. Oivallista arjen havainnointia ja hiljaista huumoria kautta linjan.

Kaikki on hyvin on kuvattu tyylikkäästi laajakangasformaattiin. Jopa kuvissa käytetyt polttovälit on pitkälle mietitty. Esimerkkinä kohtaus, jossa ujo nuori mies uskaltaa vihdoin lähestyä jalkojaan rantavedessä vilvoittelevaa sensuellia kesämekkotyttöä. Teleobjektiivin käyttö irrottaa henkilöt hienosti epäolennaisesta taustasta. Pitkää polttoväliä on käytetty myös ruuhkakuvissa, mikä muistuttaa Schumacherin "Rankan päivän" alkujaksojen hikisistä tunnelmista. Mutta tässä toki aivan omaperäisesti, ei lainaten. Abien ryyppyjuhlat poikkeavat tyyliltään muusta kokonaisuudesta (jakso muistuttaa dogmadokumenttia) mutta ei sekään lopulta tahtia haittaa.

Ismo Kiesiläisen kolmessa esillä olevassa elokuvassa ei vaikuta olevan yhtäkään näyttelijää kahdesti. Kaikki on hyvin -elokuvaan on hienosti saatu mukaan eri ikäkauden edustajia, jotka eivät myöskään häpeile selluliittejaan.

Kaikki on hyvin on todennäköisesti kuvattu jollakin digitaaliformaatilla (DV, DV-CAM?). Jos laatu riittää täyttämään YLE:n normiston, suosittelisin elokuvan tarjoamista valtakunnan kanavalla esitettäväksi (ellei sitä ole jo nähty?). Äänityökin on aivan mallikasta, eikä esimerkiksi musiikkien tekijänoikeuksien suhteen tulle ongelmia.

Erinomainen elokuva. Siitä tulee hyvä mieli.

Matti Kuortti
Minun elokuvani 2001

Katsomo

Videoita palautetilaisuudesta:

  • Haastattelu (3 Mt) >>
  • Kooste palautteesta (9 Mt) >>

    Tietoa elokuvasta
    Lisää arvosteluja
  • (C) Ismo Kiesiläinen, Ihmiskunnan ainoa toivo 2002