kansielokuvatryhmapalautearkistoarkistolyhytelokuvia

Tapaaminen

Ismo Kiesiläinen

HENKILÖT

Tommi, 14-vuotias poika. Asuu kerrostalossa äitinsä ja isänsä kanssa. Viihtyy enimmäkseen omissa oloissaan.
Laura, 15-vuotias tyttö. Asuu samassa pihassa Tommin kanssa viereisessä kerrostalossa.
Tommin äiti

KOHTAUS 1
int. Tommin huone, ilta
Tommi kehittää valokuvaa pimiössä, jonka hän on rakentanut huoneensa vaatekomeroon. Pimiön seinillä roikkuu kymmeniä kuvia. Kaikki esittävät samaa tyttöä. Osa on kuvattu ikkunan läpi, osa kaupungilla. Kuvat näyttävät salaa otetuilta. Huoneen oveen koputetaan.

ÄITI
Tommi, ruoka on valmista.
TOMMI
Joo. Mä tuun kohta.
Tommi ottaa valmiin kuvan mukaansa ja sulkee komeron oven. Tommin huoneen seinillä on lisää kuvia samasta tytöstä. Osasta on tehty suurempia vedoksia. Valmiin kuvan Tommi kiinnittää sinitarralla muiden joukkoon.
ÄITI
Ruoka jäähtyy.
Tommi avaa huoneensa oven lukon ja lähtee kohti keittiötä, mutta poikkeaa matkalla vessaan.

Hetken kuluttua ovikello soi.

ÄITI
Menetkö Tommi avaamaan.
Kun vastausta ei kuulu, äiti menee itse avaamaan. Oven takaa ilmestyy tutun näköinen tyttö.
ÄITI
Laura! No mikäs sinut tänne tuo?
(Vessassa Tommi kuulee nimen ja hätkähtää ja tiputtaa kaikki mahdolliset esineet lattialle.)
LAURA
Hei, minä tulin ihan vain kysymään, että olisiko teillä lainata vehnäjauhoja, kun...
ÄITI (lähtee keittiöön etsimään jauhoja)
No tottakai, tottakai, tule nyt ihmeessä sisään. Mitäs sinulle kuuluu? Ainakin sinä olet kasvanut... Oletkos sinäkin nyt yläasteella? Vai joko sinä olet lukiossa? Ei olekaan moneen vuoteen sinua näkynyt täällä. Tommi ei oikein ketään kavereita tänne enää tuokaan. Sekin on kyllä kotona, taisi mennä vain vessaan, ollaan juuri alkamassa syömään. Onko sinulla nälkä? Minä laitoin makaronilaatikkoa, kyllä sitä riittää... eikös se ollut sinun lempiruokaasi, vai mitä?
LAURA
Ehkä toisen kerran, kiitos kuitenkin.
Laura katselee tutussa eteisessä uteliaana ympärilleen.
ÄITI (keittiöstä)
Mene vain vaikka Tommin huoneeseen odottamaan, kyllä sekin tuolta varmaan kohta ehtii... Tommikin varmaan haluaa pitkästä aikaa nähdä. Sinä oletkin jo ihan aikuinen nainen nykyään, muistan kun te vielä tuossa hiekkalaatikolla istuitte molemmat. Montakos vuotta siitä on? Tehän olitte ihan parhaat kaverit. Mitä sinun vanhemmillesi kuuluu? Ettekös te vielä tuossa ihan naapurissa asu ...
Tommin huoneen ovi on raollaan. Laura kurkistaa sisään. Kuvat seinillä herättävät mielenkiinnon ja Laura astuu sisään. Menee hetki ennen kuin Laura tajuaa kuvien esittävän häntä itseään. Osa on otettu ainakin kaksi vuotta sitten vaatteista päätellen. Niitä on jokaisella seinällä. Laura ottaa yhden kuvan seinältä katsoakseen sitä tarkemmin.

Tommi astuu ulos vessasta eteiseen ja huomaa huoneensa puoliksi aukinaisen oven.

ÄITI (vielä keittiössä)
Tommi? Laura tuli käymään. Kai sinä Lauran muistat? Tuli lainaamaan jauhoja. Mene nyt ihmeessä tervehtimään, se on varmaan siellä huoneessasi odottamassa...
Tommi kävelee kohti huonettaan, mutta pysähtyy ovelle. Laura hätkähtää ja näkee Tommin.

Tommi astuu pari askelta eteenpäin, Laura pari taaksepäin.

LAURA
...moi.
ÄITI (lähtee keittiöstä)
No niin tässä tätä nyt sitten on, riittääköhän tämä varmasti... muistattekos kuinka teidän piti pienenä mennä naimisiin, perustaa perhe ja muuttaa Tommin huoneeseen.. taitaa olla Laurallakin nyt ihan omat suunnitelmat, vai mitä..
Äiti kävelee avoimesta ovesta Tommin huoneeseen saakka jauhopussi kourassaan, kunnes havahtuu ja näkee kuvat seinillä.
LAURA
Mun pitää mennä.
Laura ottaa äidiltä pussin ja juoksee eteiseen. Äiti menee perässä saattamaan Lauraa ulos, mutta Laura juoksee jo rapussa.
ÄITI
Tuota.. kiva kun kävit, ehkä tuota, sitä makaronilaatikkoa..
Lauran lähdettyä äiti hakee keittiöstä jätesäkin, tulee vaitonaisena Tommin huoneeseen ja alkaa repiä kuvia seinältä. Tommi seisoo hetken neuvottomana ja lähtee sitten ulos.

Rappusissa Tommi kiihdyttää vauhtia ja kävelee rivakasti ulko-ovesta pihalle. Talon kulmalla kääntyessään hän on törmätä Lauraan.

TOMMI
Anteeks..
LAURA
Kuule..
Tommi kiirehtii jatkamaan matkaansa.
LAURA
Tommi!
Tommi pysähtyy.
LAURA
Tota.. kiitä äitiäs niistä vehnäjauhoista...
Tommi katso hetken taakseen ja jatkaa matkaa. Lauralla on vielä kädessään valokuva, jonka kanssa hän juoksi ulos Tommin huoneesta. Hän suoristaa sen ja laittaa povitaskuunsa.

LOPPUTämä käsikirjoitus oli alunperin tarkoitus kuvata syksyllä 2001. Tapahtui kuitenkin niinä päivinä, että ensi-iltaan tuli elokuva Young Love, jonka yhtäläisyydet käsikirjoitukseemme olivat häkellyttäviä. No, näin käy.

Muita käsikirjoituksia >>(C) Ismo Kiesiläinen, Ihmiskunnan ainoa toivo 2002