kansielokuvatryhmapalautearkistoarkistolyhytelokuvia

Matkaseura

Suurin osa IAT:n lyhytelokuvista on ainakin pinnaltaan ihmissuhdeaiheisia. Myös Matkaseura kertoo juonessaan lyhyestä varsin noususuhdanteisesta ihmissuhteesta. Kokonaisuutena se voi taas olla hyvinkin tabuja rikkovaa kritiikkiä suomalaisten epäsosiaaliseen joukkoliikennekäyttäytymiseen tai yleisemmin tulkittunaa ehkä jopa jossitteleva unelma onnellisemmasta ja siten todennäköisesti paremmastakin maailmasta. Ainakin Matkaseura on kaunis tarina epäitsekkäästä käytöksestä ja sen katsomisesta jää yleensä hyvälle mielelle.

Matkaseura on tasapainoinen ja sujuva kokonaisuus. Vähemmän perinteisestä kuvauspaikasta huolimatta kuvaus vaikuttaa onnistuneelta ja kuvakulmiakin on muistettu ahtaasta tilasta huolimatta käyttää - toivokaammee, ettei niitä yllättävän vähiä kanssamatkustajia vahingoitettu niin henkisesti kuin fyysisestikään kuvausten aikana. Kuitenkin elokuvan alku- ja loppukuvasta jää jotenkin rikkonainen olo. Ehkä se johtuu siitä, että vähemmän Helsinkiläisenä ei rautatieaseman tornista palaudu välittömästi mieleen sen lähiympäristö. Ehkä siitä, että koko torni on kuvattu jotenkin irrallisena yksinään taivasta vasten.

Näyttelytyökin on enimmäkseen uskottavaa. Varsinkin tytön bussinsisäisestä esiintymisestä jää ainakin kasvojen perusteella erittäin valoisat ja positiiviset mielikuvat. Negatiivisen puoleiset mielikuvat tulivat sitten lähinnä pojan hermostuneen oloisesta seisontatyylistä elokuvan alun bussipysäkillä, sekä tytön paikoittain liioitellun tai hänelle luonnottoman oloisesta artikulaatiosta omissa vuorosanoissaan. Voinhan toki olla tulkinnut häntä väärinkin.

Taustamusiikki Matkaseurassa vastaa hyvin IAT:n lyhytelokuvien musiikkeihin kohdistuvia korkeita odotuksia. Rauhallinen pianokappale mukailee sujuvasti tunnelmoiden elokuvan laikkausta. Itse enimmäkseen onnistuneesta leikkauksesta kuitenkin yksi kohta on jäänyt mieltäni ihmetyttämään. Kun tyttö on istunut pojan viereen bussissa ja tervehtinyt tätä, kuva pimennetään ennen seuraavaa kohtausta. Ongelmalta se tuntuu siksi, että tyttö antaa alusta lähtien itsestään varsin sosiaalisen kuvan. Pimennys jättää kuitenkin avoimeksi, kuinka pitkä aika tytön tervehdyksen ja seuraavien vuorosanojen välillä on. Jälkimmäinen pikainen pimennys tytön nojatessa pojan olkapäähän on kuitenkin jälleen onnistunut "aikahyppy".

Tarinan loppu voi joissain tulkinnoissa vielä kyseenalaistaakin aikaisempien tapahtumien epäitsekkyyden. Tarina ei kerro näkeekö poika tytön aloittavan poisjäädessään kyseiseltä bussipysäkiltä "uuden kierroksen", kuten katsojan annetaan ymmärtää. Joka tapauksessa poika joutunee kokemaan jonkinlaisen maan pinnalle putoamisen, mutta jos hyvin käy, hän jää hieman lähtötasoa korkeammalle. Entä jos kaikki olikin vain näyttelemistä häntä piristääkseen. Oliko sitten tytön asuinpaikkain? Leikkiikö tämä vain huvikseen muiden tunteilla?

Asko Soukka
asko.soukka@iki.fi http://www.iki.fi/asko.soukka/









Katsomo









Tietoa Matkaseurasta
Lisää arvosteluja




(C) Ismo Kiesiläinen, Ihmiskunnan ainoa toivo 2002