kansielokuvatryhmapalautearkistoarkistolyhytelokuvia

V a i k e a s t i
t a v o i t e l t a v a

Alatko olee mun kaa?

PROJEKTI
Vaikeasti tavoiteltava on erään elokuvan pikkuveli. Sen isoveli ei varsinaisesti ehtinyt syntyä, sillä elokuvassa tarvittu pikkuveljeä esittävä näyttelijä pikkuveljineen sairastui kuvauspäivää edeltävänä yönä. Niin tai näin, prosessi alkoi sunnuntaiaamuna klo 8:00 Matarissa Koillis-Vantaalla. Isoveli oli pilkkeenä silmäkulmassa jo edellisenä päivänä, kun ohjaaja Kiesiläinen käveli Keravanjoen rannassa ja pohti erään peilijäisen lammen kuvauksellisuutta. Kun illalla oli päästy tiettyyn vireeseen, oli paineet pakko purkaa, vaikka a-virus kaatoikin tähden petiin. Kuvaaja, dokumentoija, kuvaussihteeri, ohjaaja ja yksi terve näyttelijä matkasivat siis joen rantaan tuolloin kahdeksan jälkeen. Aurinko oli nousemaisillaan ja utuinen ilma hehkui valoa.

Ensin luisteltiin, koska luistimet olivat mukana. Jää oli mainio ja Ismokin teki elämänsä hienoimmat kaarrokset. Näyttelijä Anne teki piruetteja. Kollektiivisesti oli luvattu fesse sille, joka keksii käsikirjoituksen, joka on totetutettavissa ennen yhtätoista, jolloin piruettineidon piti poistua. Ismo voitti vetonsa ja jo dokumenttimielessä kuvattua materiaalia päätettiin täydentää näytelmällisellä osuudella. Jälkeenpäin ajatelleen juoni ei ole niin kovin uusi, mutta se ylitti silti tuotantokynnyksen. Kymmenen jälkeen juttu oli purkissa ja lähdettiin kotiin.

Matkalla saavutettiin yksimielisyys siitä, että elokuvan dogmahengen olisi saatava jatkoa. Materiaali päätettiin editoida vanhalla "sotaratsulla", Matrox Marvelilla, jolla on toki editoitu myös sekä voitokas Sokeri että vielä voitokkaampi Hyppy. Sotaratsu osoittautui kuitenkin käytössä pölyyntyneeksi, sillä ajurit piti asentaa uudelleen ennen digitoinnin onnistumista. Kohtalo lieni kuitenkin puolellamme, sillä yleensä tunteja vievä matroxin ajureiden asennus vei nyt vain silmänräpäyksen, joka sekin oli kaunis. Ismo ja Lara selostivat editoinnin koukeroita samalla kuvaussihteerille (Liisa) ja dokumentoijalle (Nixu). Vedos oli valmis parin tunnin ja kyljyksen jälkeen. Kun oli kokeiltu, sopiiko Ressu Redfordin Jos vielä oot vapaa ääniraidaksi, päätettiin jättää teos mykäksi. Muiden mentyä leikkaaja vielä hioi pahimmat rosot jäästä ja niin elokuva oli valmis enkoodattavaksi maailman hitaimmalla mpeg-enkooderilla ja aina yhtä samannopeuksisella real producerilla.

ELOKUVA
Teerenpeli lammella pääsee käyntiin, kun poika saa seuraa, mutta metsä se ei vain vastaa - kyseessä on mykkäelokuva.

"Alussa varsin vaatimattomalta vaikuttava jäätynyt metsälampi tuntuu kuin venyvän luistelun edetessä ja vauhdin kasvaessa, kunnes lopulta kupla puhkeaa--" AS Lisää >>

Ismo ohjaa tai horjuu

Vaikeasti tavoiteltava

Lyhytelokuva 2min 40s
Valmistunut 02/2001
Kuvaus Lauri Räty, Ismo Kiesiläinen
Pääosissa Ismo Kiesiläinen, Anne Leivo
Ryhmä Liisa Lehmusto, Niko Setälä

KATSO ELOKUVA
Realmedia 3 Mt
MPEG 30 Mt
Huom! Elokuvassa ei ole ääniä.

Ismo kertoo projektista

Metsä vastaa
Poika lähtee
Kissat hyppivät pöydällä
(C) Ismo Kiesiläinen, Ihmiskunnan ainoa toivo 2002