kansielokuvatryhmapalautearkistoarkistolyhytelokuvia

Vaikeasti tavoiteltava

Useimmat meistä ovat joskus jääneet kiinni tilanteesta, jossa olemme luulleet olevamme yksin ja hyödyntäneet tilaisuuden hyräilemällä, lauleskelemalla tai tanssahtelemalla yksiksemme. Vaikeasti tavoiteltavan voisi kuvitella olevan lyhyt ja kaunis kuvaus yhdestä tuollaisesta onnellisesta hetkestä.

Tapahtumapaikkana on suomalainen metsä, luminen ja talvinen sellainen, päivän valossa, kuva on mustavalkoinen ja ääniraidalla on hiljaisuutta (tai ollaksemme tarkkoja, ääniraitaa ei ole). Ehkä näillä elementeillä voisi tehdä myös realistisen kerronnan vuosikymmeniä sitten eläneen tukkijätkän arkisesta aherruksesta, mutta ehkä nykyisin digitaalisten värifilmien ja dolby surroundien aikana tämä sopii paremmin Vaikeasti tavoiteltavan kaltaiseen tunnelmoivaan ja sadunomaiseen kerrontaan.

Ehdottomasti ansiokkainta Vaikeasti tavoiteltavan antia on pääosan "elokuvasta" kaappaava luistelukohtaus. Alussa varsin vaatimattomalta vaikuttava jäätynyt metsälampi tuntuu kuin venyvän luistelun edetessä ja vauhdin kasvaessa, kunnes lopulta kupla puhkeaa ja ollaan taas samalla pienellä jäätyneellä metsälammella, josta aluksi vauhtiin lähdettiin. Mikäli luistelukohtaus on todellakin koottu aluksi vain dokumenttimielessä kuvatusta materiaalista, jota myöhemmin on täydennetty näytelmällisellä osuudella, mennee kiitokset tästä kohtauksesta paljolti onnistuneelle ja melko sulavalle leikkaukselle. "Sehän lähes tempaisee mukaansa."

Tekijöiden mielestä kyseessä on nostalgiaa uhkuva dogmahenkinen (kotivideo) projekti. Näin pelkän lopputuloksen perusteella en kyllä menisi tuota ajatusta hirveästi tukemaan. Onhan Vaikeasti tavoiteltavan kuvaus hienoisesta tärinästä päätellen kuvattu hengen mukaisesti vapaalta kädeltä, ja näyttelytyökin on ainakin kasvojen osalta välillä hieman "ilmeetöntä", mutta näihin se taitaa sitten jäädäkin.

Halvan editointikortin jälkeä ei pienestä MPEG-ikkunasta erota ja perinteinen kotivideoiden tunnusmerkki - onneton ääniraita lainatulla taustamusiikilla ja huonosti tasapainossa olevine vuorosanoineen on jätetty kokonaan pois. Onneksi. Uskallan väittää, että IAT:llakin on yhä ongelmia saada elokuviensa vuorosanat kuulostamaan "oikeilta". Sen sijaan taustamusiikkia jää Vaikeasti tavoiteltavassa kaipaamaan. Ei siksi, etteikö se toimisi loistavasti myös ilman sitä, vaan siksi, että IAT:n taustamusiikitovat tähän astisissa töissä olleet molempia korvia miellyttävän korkeatasoisia.

Lopulta kaunis ajatus on kuitenkin tärkein, eikä mikään mainitsemistani mahdollisista pienistä vajaavaisuuksista haittaa Vaikeasti tavoiteltavan katsomista ja siitä nauttimista. Itselleni jäi tosin hieman hampaankoloon haittaamaan Vaikeasti tavoiteltavan loppukohtaus. Ehkä nämä "ympyrän sulkevat" loppukohtaukset ovatkin sitten osa sitä IAT:n perinnedogmaa. Vaikeasti tavoiteltavan loppukohtaus tuntuu joka tapauksessa omaan tulkintaani suhteutettuna jokseenkin ylimääräiseltä ja tarpeettomalta, sekä kaiken lisäksi se tuo mieleeni toisen IAT:n elokuvan: "Matkaseuran". Tuon "linja-autoissamme kulkee nimellinen hyväntekijä"-elokuvan pohjalta Vaikeasti tavoiteltavankin voi sitten tulkita jälkikäteen pelottavan eri tavalla...

Asko Soukka
asko.soukka@iki.fi http://www.iki.fi/asko.soukka/

Katsomo

Tietoa Vaikeasti tavoiteltavasta
Lisää arvosteluja
(C) Ismo Kiesiläinen, Ihmiskunnan ainoa toivo 2002