Työtavat

Aktiivinen oppiminen

Oppaan tehtävämallit perustuvat konstuktivistiseen oppimiskäsitykseen: oppiminen on aktiivista toimintaa, jossa oppilas itse rakentaa oman tietonsa. Tämä edellyttää opetukselta menetelmiä, jotka ruokkivat ja palvelevat oppilaan luontaista uteliaisuutta. Oppimisympäristön on oltava monipuolinen ja motivoiva.

Esittelemäni työkalut ja esimerkkitehtävät on suunniteltu niin, että niissä videokuvaaminen on ongelmakeskeistä ja tavoitteellista. Tehtävien työprosessi on monivaiheinen: samaa aihetta lähestytään monesta eri näkökulmasta. Tehtävissä videokamera pakottaa pois kirjatiedon ääreltä ulos todellisuuteen ja parhaimmillaan rakentaa näiden ulottuvuuksien välille uusia yhteyksiä.

Yhteistoiminnallinen oppiminen

On sanottu, että mediakasvatus voi tarjota mahdollisuuksia sellaisiin työtapoihin ja -menetelmiin, joita perinteisessä opettajajohtoisessa opetuksessa on ollut vaikea toteuttaa. Tässä oppaassa nostan esille erityisesti yhteistoiminnallinen oppimisen ajatuksen.

Yhteistoiminnalliset työtavat ovat tärkeitä työkaluja tämän oppaan soveltamiseen. Kun käytössä on vain muutama videokamera, pitäää luokka usein järjestää niin, että oppilaat voivat toimia toisistaan riippumattomissa pienryhmissä. Tällaisiin ryhmiin syntyy erilaisia tehtäviä ja rooleja, joita voidaan vaihdella. Tehtävien suorittaminen mahdollistaa samanaikaisen vuorovaikutuksen ja yhtäläisen osallistumisen – jokainen oppilas voi olla aktiivinen tehtävää suorittaessaan. Esimerkiksi: yksi kuvaa, yksi havainnoi, yksi juontaa, yksi ohjaa ja kaikki neuvottelevat. Ryhmän jäsenet ovat toisistaan riippuvaisia, koska lopputulos on yhteinen.

  • Lue mahdollisista ristiriidoista.

    << Opettajan taka-ajatukset | Opettajan rooli >>

    Palaa alkuun

  • 1.4.2006, Ismo Kiesiläinen