Bussipysäkki

Etusivu

Bussit ja kuvat:
  valmistajittain
  liikennöitsijöittäin

Kirjoituksia

Muita kuvia

Linkit:
  liikennöitsijät
  valmistajat
  harrastajat

Palaute

Uutiset

In English

Uutisarkisto 2000

[uudet, 2002, 2001, 2000, 1999, 1998]

Uutiset vuodelta 2000.

Postibussilinkki

Lisäsinpä siis linkin Postin linja-autoja esitteleville sivuille, harrastajat-osioon. Myös kaikenlaista pikkukorjausta olen tehnyt.

Hyvää Joulua kaikille kävijöille!

  Niksu, 24.12.2000

Linkkejä ja kuvaa linja-autoasemalta

Lisäilin linkkejä bussifirmoihin, mm. Koiviston Auto -yhtymän eri yhtiöillä on nyt oma osoite.

Mahdollisesti mielenkiintoista katsottavaa tarjoaa Lasipalatsin webcam, josta avautuu näkymä Helsingin linja-autoaseman kaukoliikenteen lähtölaitureihin.

  Niksu, 20.12.2000

Concordia panostaa

Concordia Bus kertoo sivuillaan asentaneensa bussiin 253 moottoritilan sammutusjärjestelmän kokeilumielessä. Viimeaikaisten tapahtumien valossa tämä on erittäin suotuisa suunta, toivottavasti kokeilu onnistuu ja järjestelmä otetaan laajempaan käyttöön. Concordia osallistuu myös Tallinnan paikallisliikenteen kilpailutukseen. Jouluyllätyksenä tarjolla on myös tulostettava bussimalli.

  Niksu, 18.12.2000

Linkkipäivityksiä ja poiminta

Päivitin liikennöitsijät-linkkisivua lisäten linkit Länsimetron ja Marja-radan sivuille ja kuvauksia vanhoihin linkkeihin. Linjapoimintoja-palstalle laitoin Lauri Rädyn kirjoittaman kuvauksen seutulinjoista 154 ja 156. Olemme myös ylittäneet 7000 kävijän rajan, tasainen virta näyttää nyt olevan noin tuhat kävijää kuussa.

  Niksu, 11.12.2000

Linjapoiminta

Kirjoituksia-sivun Linjapoimintoja-palstalle on poimittu uusi linja, Espoon sisäinen linja 24. Erityisesti tälle palstalle ottaisimme mielellämme vastaan lukijoiden kirjoituksia teille merkittävistä linjoista.

  Niksu, 5.12.2000

Bussisivut Metrossa

Sivustomme noteerattiin tänään Metro-lehdessä HKL-linjalla -palstalla otsikolla "Niksu ja Late kertovat busseista." Aikamoinen yllätys. Pääsimme samalla myös HKL:n joukkoliikennelinkkeihin.

Havaintona voidaan mainita, että jo mainituissa STA:n uusissa teli-Ikaruksissa ei näytä olevan edes määränpääkilpiä, vaan ainoastaan normaalit 3+1 -merkkiset numeronäytöt. Näin ainakin bussissa 177, joka oli linjalla 522. Eli tässäkin on näköjään menty siitä, missä aita on halvin.

  Niksu, 23.11.2000

Lisää Ikaruksia STA:lle

Kaikesta huolimatta, STA:lle vain tulee lisää Ikaruksia. Ja jälleen telimalleja, numeroon 181 asti. Alta on siirretty vanhoja Wiima N202 -nivelbusseja 600-sarjalaisiksi, kaksi viimeistä numeroa samoja. Scanian kiinteäteliakselisilla L94-alustoilla ovat nämä. Varmastikin edullinen ratkaisu.

  Niksu, 20.11.2000

Vuotavat bussit

Nyt se nähdään, mihin halvalla hankittavat bussit johtavat. STA:n ensimmäisen hankintaerän Ikarus E94:n takapenkillä kastuu sateisella ilmalla. Näin kävi tänään linjalla 315, vaikka luulin päässeeni bussiin suojaan sateelta. Katosta tippuu vettä päähän, eikä sitä voida juuri pitää matkantekoa piristävänä asiana. Sopii vain toivoa, että Ikarusten laatu on tästä parantunut, mutta voisin kuitenkin epäillä tätä. Nyt kun STA tuntuu hankkivan pelkästään Ikaruksia, lienee kohta syytä varustautua bussimatkaan sadetakilla, sateenvarjon avaaminen sisällä bussissa tuntuu vielä liioittelulta. Mutta kuinka kauan?

Ohimennen siirsin vanhimpia uutisia arkistopuolelle, linkki sivun alaosassa.

  Niksu, 5.11.2000

Uusi kirjoitus

Uudessa kirjoituksessani tilitän kokemuksiani väliaikaisesti liikuntarajoitteisena matkustajana.

  Late, 2.11.2000

Westendin Linjan vuokrausvillitys

Nyt on ilmeisesti myös HKL 25, MB O405N2, vuokrattu Westendin Linjalle. Ulkoisia merkkejä ei ole, mutta sisällä ovissa ja plekseissä on Westendin Linja-tarroja ja kuski ei tosiaan ollut HKL:n väreissä. Linjalta 505 löytää tämänkin. Varikkotilan vuokraus tuntuu olevan menestyksekästä liiketoimintaa, kun kalustoon on näinkin paljon voitu satsata. Päivitin aiheeseen liittyen kalustolistauksia Wessun osalta.

  Niksu, 31.10.2000

Elielinaukio ja Kehä II:n pikalinjat käyttöön maanantaina

Maanantaina 30.10.2000 otetaan käyttöön Elielinaukion bussiterminaali Helsingissä. Sieltä lähtevät ja sinne palaavat kaikki 300- ja 400-sarjan seutulinjat, lentokenttälinjat 616 ja 617 sekä Helsingin sisäiset linjat 40, 41, 43 ja 43B. Toivottavasti aukio toimii sujuvasti ja turvallisesti. Eniten haittaa lähtöpaikkojen siirrosta on Etelä-Espoon ja pohjoisen suunnan välisille vaihtoyhteyksille, kävelymatka Linja-autoaseman ja Elielinaukion välillä kun ei ole ihan lyhyt. Varsinkaan näin loskasäillä. Vaihdot juniin ja Rautatientorilta lähteviin busseihin tietysti vastaavasti helpottuvat.

Toinen muutos liikenteeseen tapahtuu Espoossa, jossa Kehä II:n pikalinjat 3 ja 5 aloittavat liikennöinnin maanantaina. 3 ajaa väliä Kivenlahti-Kera ja 5 väliä Matinkylä-Leppävaara. Uusia linjoja ajaa STA. Lisäksi pikalinjojen avaaminen vaikuttaa hieman linjojen 35 ja 43 reitteihin ja aikatauluihin.

Ja nyt kun pääkaupunkiseudulle on saatu ensimmäiset lumi- ja räntäsateet, on syytä varautua niiden aiheuttamiin liikennehäiriöihin. Varautukaa siihen, että bussi ei kuljekaan ajallaan, ja toisaalta kulkekaa itse varovaisesti ja rauhallisesti muun liikenteen seassa. Ja muistakaa heijastimet. (YTV jakaa heijastimia maanantaina Elielinaukiolla.)

  Niksu, 29.10.2000

Integro liikenteessä

Ventoniemi on tuonut liikenteeseen Mercedes-Benz Integron, liekö ensimmäinen Suomessa? Bussia käytetään ainakin Helsinki-Hyrylä-Mäntsälä -linjalla, toivottavasti siihen pääsisi tutustumaan joskus U-linjoillakin. Integro on Mersun uusi lähiliikenneauto, jota vastaavat suomalaisista koreista parhaiten Lahden Flyer 520 ja Carruksen Vega.

Päivittelin vähän liikennöitsijälinkkejä.

  Niksu, 28.10.2000

Havaintoja ja linkkejä

Tänään osui silmiin Tapiolassa Espoon linjalla 13 Westendin Linjan "uusia" busseja: WL 14, eli Espoon Auton entinen Volvo B10M / Wiima K202 ja WL 16, eli ilmeisesti STA:n entinen Scania N113 CLL / Lahti 402. Molemmat Westendin väreihin maalattuna.

Ja linkkipuolelta laitettakoon esille valmistajapuolelta bussinoventekijä Tamwaren sivusto sekä Renaultin raskaan kaluston puoli. Harrastajapuolelle sitten lisäsin laajan kansainvälisen sivuston Tramways.com. Liikennöitsijäosasto sai linkin Westendin Linjaan sekä YTV:n matkakorttiprojektiin.

  Niksu, 27.10.2000

Kirjoitus

Jo pidempään kirjoitettuna ollut teksti "Mataluus vastaan mukavuus" on nyt vihdoin luettavissa Kirjoitukset-sivulla.

Tein myös havainnon, Westendin Linjan Agora Line 11 oli tänään linjalla 501T Otaniemessä viiden jälkeen iltapäivällä. Oliko tämä nyt otettu pois 505:ltä, jossa Late näki Wessun väreihin teipatun HKL:n Mersun, olisiko ollut HKL 27? Westendin Linjan kalustohankinnat ovat kyllä ihmetyttäneet viime aikoina, miten isoksi sitä nyt kasvatetaan?

  Niksu, 23.10.2000

Linkkejä, linkkejä

Löysin meidät linkattuna brittiläiseen bussilinkkisivustoon The Bus Station, joten lisäsin sen vastavuoroisesti listaamme. Lisäksi sitä kautta löytyi ruotsalainen bussikuvasivusto Bussfoto Sverige, jonka myös laitoin listalle. Poistin samalla toimimattoman linkin. Muistin myös viimein laittaa linkin Lauri Rädyn joukkoliikennesivuille. Kaiken kukkuraksi laitoin linkin Mystiseen portaaliin. Nämä kaikki siis Harrastajat-linkkisivulla.

  Niksu, 21.10.2000

Bugikorjauksia

Aloin viimein korjaamaan kuvien uudelleenjärjestelyn yhteydessä rikkoutuneita linkkejä, ja huomasin niitä olevan luultua enemmänkin. No, yritin ainakin parhaani mukaan korjata kaiken minkä löysin. Bonuksenä löysin jonkin aikaa kateissa olleita isoja kuvia Volvo 7000:n sisältä, nyt nekin ovat taas saatavilla. Ilmoitukset vielä rikkinäisistä linkeistä ovat tervetulleita, jos niitä löytyy.

  Niksu, 14.10.2000

Yli 5000 kävijää

Talvella käynnistetty kävijälaskuri ylitti tänään 5000 kävijän rajan. Kiitos kävijöille. Päivitin ohimennen sanastoa Kirjoitukset-sivulla.

Näin tänään linjalla 204 bussin HKL 46, mailliltaan Scania L94 UB 4x2 / Lahti 402. Täten kaikki HKL:n tämänvuotiset bussit ovat nyt ajossa. Ja ihan mukavia kalustolisäyksiä on saatukin.

  Niksu, 10.10.2000

Ja taas linkki

Lisäsin tällä kertaa linkin Espoon joukkoliikennekeskuksen sivuille, jossa on käynnissä mm. Vaihtari-kampanja. Löytyy mm. kartat Espoon parhaista vaihtopysäkeistä ja linkit niiden aikatauluihin.

  Niksu, 25.9.2000

Linkkipäivitystä

Päivitin linkkisivua siinä määrin, että poistin pari toimimatonta Harrastaja-linkkiä ja lisäsin yhden, Tampereen seudun bussisivut. Lisäksi tarkensin hieman liikennöitsijä-linkkejä.

  Niksu, 24.9.2000

Bussipalo Tampereella

Lauantai-aamuna 23.9.2000 paloi Tampereella Carrus City U / Volvo B10LA 6x2 -nivellinja-auto. Bussi oli päätepysäkillä ilman matkustajia, joten henkilövahinkoja ei tullut. Palo alkoi moottoritilasta, syyksi on arveltu polttoainevuotoa. Kuljettaja ei saanut paloa sammumaan jauhesammuttimella, ja tuli levisi lämpöeristeitä pitkin ympäri bussin takaosaa. Palokunnalta kesti tunnin saada palo sammumaan. Bussipalot tuntuvat yleistyvän huolestuttavalla tahdilla, vain muutama viikko sitten paloi Espoossa STA:n Carrus City L / Volvo B10B LE 6x2 -telibussi. Toivottavasti asiaan puututaan nyt rankalla kädellä, ennenkuin palot vaativat ihmisuhreja.

  Niksu, 24.9.2000

Paikallisliikennepäivien antia

Kirjoitin selostuksen Paikallisliikennepäivillä esillä olleista busseista, joista suuri osa on pääkaupunkiseudulla harvinaisia. Jossain vaiheessa saanemme mukaan myös kuvia.

  Niksu, 21.9.2000

Linkkien uudelleenjärjestelyä

Linkkisivu on pilkottu kolmeen osaan. Näin voimme taas kerätä entistä enemmän uusia linkkejä. Olen myös pohtinut järjestelmää, joka loisi skriptien avulla uutis- ja linkkisivut useammalle suomalaiselle joukkoliikennesivulle. Vielä ei kuitenkaan ole odotettavissa mitään käytännön toimia.

Tiedotan samalla, että kesätöideni loputtua en luultavasti ehdi skannata mitään ennen uuden tietokoneen hankkimista. Olen kuitenkin hankkinut jo valmiiksi Epson Perfection 1200U:n, joten potentiaalia löytyy. Skanneria odotellessa jatkamme varmaankin Niksun kanssa kuvasivujen teknisiä muutoksia ja siirrämme kaikki muutokset myös englanninkieliseen versioon.

  Late, 12.9.2000

Kuvien uudelleenjärjestelyä

Kuvien sijoittelua hakemistorakenteessa järkeistetään, mistä johtuen kuvien saatavuudessa voi ilmetä pieniä ongelmia. Tulevaisuudessa tämä kuitenkin helpottaa päivitysten tekoa.

  Niksu, 31.8.2000

Pari linkkiä ja korjaus

Lisäsin linkit Ajokkinetiin ja Nekalan halliin. Korjasin myös eilisen uutisen, jossa tituleerasin epähuomiossa Linjebussia entiseksi Espoon Autoksi, vaikka se on entinen Vantaan Liikenne. Liikennöitsijäsivulla tiedot olivat kyllä koko ajan oikein. Kiitokset J. Nordlundille virheen huomaamisesta.

  Late, 25.8.2000

Kuvitusta ja nimenmuutos

Entinen Linjebuss ja sitäkin entisempi Vantaan Liikenne on 24.8 alkaen nimeltään Connex, joten muutin yhtiöittäisen kalustolistauksen sen mukaan. Stagecoach/Concordian tapaan vanha nimi saattaa kummitella vielä pitkäänkin kalustoesittelyissä, mutta linkit vievät kyllä oikeaan kohtaan. Lisäsin samalla kuvia Joensuun bussimessuilta. Kuvat painottuvat tekniikka- ja sisäkuviin, mutta Agora Standardista on myös uusi kuva ja korvasin yhden Lahti 402:n kuvan paremmalla.

  Late, 24.8.2000

Uusi esittely

Esittelyt on nyt tehty puolimatalasta Carrus-Wiima K 202:sta sekä Renault Agora Linestä. Lisäksi muutamia päivityksiä valmistajittaiseen kalustolistaukseen.

  Niksu, 18.8.2000

Päivityksiä kalustolistoihin

Uusien bussien tuomia lisäyksiä ja muutoksia on korjailtu kalustolistoihin ja kyseisten bussien esittelyihin. Huomasimme myös erään seikan Lähilinjojen uudesta Citarosta - niissä ei ole käytävällä yhtään porrasta, takaovellakaan. HKL:n Citaroissa moinen vielä on takaovella. Uudet Citarot ovat siis täysin matalia.

  Niksu, 15.8.2000

Lisää havaintoja uusilta linjoilta

Concordia ajaa linjaa 110T pääasiassa uusilla Carrus City L -busseillaan, joitain täydennyksiä on saatu vanhoista Wiima K 202:sista. Sikäli iso muutos, että ennen ko. linjalla ei matalalattiaisia busseja oltu nähtykään.

HKL ajaa linjalla 204 ainakin Carrus City U -maakaasubusseja 9909 ja 9910. Linjalla 246 näkyi muutama Lahti 402, numerot 37 ja 38 sekä uusi Mersu O 405 N2, numerolla 30. Tässä yksilössä toimivat myös linjakilvet oikein. Samaa ei voi sanoa linjalla 500T olleesta Mersusta numero 31, jossa Mitronit oli edessä ja sivulla peitetty päälle teipatuilla paperilapuilla, joissa linjanumero luki. Samalla linjalla näin myös Westendin linjan Agora Linen numero 11. Varsin hieno ilmestys.

Linjalla 505 ajettiin edellisen havainnon lisäksi myös pari uutta Carrus City L:ää, numerot 32 ja 33 näkyivät. Linjan 109 peruskalustona ovat HKL:n teli-Ikarukset 4-7 sekä muutama 98-vuoden teliällä. Ruuhkalisänä käytetään 89-sarjan Wiimoja sekä Scania MaxCeja vuodelta 95, ainakin 9522 oli linjalla. Ajaessani juuri kyseisellä bussilla, kuski tuntui vielä vähän haparoivan reitillä, kanttikivet tulivat tutuiksi. Tuo ei kyllä paras auto seutulinjalle ole.

Linjalla 132 oli pääasiassa Carrus City L -telibusseja, vuodelta 1998. Lisänä myös Scania MaxCeja sekä HKL:n teli-Ikarus numero 8, joka kuitenkin on vuokrattu Westendin linjalle, joka ajaa linjalla alihankkijana. Vastaavasti HKL:n autoja yöpyy Westendin linjan varikolla, Ruskeasuon käytyä liian ahtaaksi.

Matkustimme Agora Linellä linjalla 505 Pasilasta länteen illan viimeisellä vuorolla. Ensituntuma oli varsin positiivinen, bussi on avaran oloinen, ja penkkien lämminvärinen verhoilu tuo mukavaa tunnelmaa. Sitä varjostaa hieman harmaanrusehtava lattia, mutta kyllä siinä pärjäilee. Penkit ovat aika pehmeitä, mutta selkänojat ovat aivan liian matalia, ja penkki on liian lähellä lattiaa. Siinä tuntee itsensä isoksi. Tuuletusikkunoita ei Agora Standardin esittelykappaleen malliin ole lainkaan, saati ilmastointia. Siistit pölykapselit kyllä olivat, ja muutenkin Westendin linjan teipit ovat varsin sopivia bussin kylkiin.

  Niksu, 14.8.2000

ps. Olemme näköjään lyöneet kävijäennätyksen reilusti tänään.

Agora Line liikenteessä

Westendin Linjan bussi 12, Renault Agora Line on havaittu ajamassa alihankintana HKL:lle linjaa 505 Puolarmetsästä Verkkosaareen. Bussi oli varustettu Mitronin LCD-linjakilvillä. Samalla linjalla on käytössä myös HKL:n uusia MB O405N2:sia, ainakin numero 26. Linjalla 109 ajetaan teli-Ikaruksia, ainakin numero 5 on havaittu. Aamun ruuhkavuorossa oli myös 8919.

Pääkaupunkilinjojen hävittyä linjan 110T:n ja 101T:n loputtua linjoilta ylijäänyt vajaan parinkymmenen yksilön Carrus City -laivasto on ainakin osittain sijoitettu Espoon sisäisille linjoille, ilmeisesti korvaamaan Wiima K202:sia. Niitäkin tosin löytyy vielä runsaasti, varsinkin ruuhka-aikaan.

  Niksu, 14.8.2000

Syysaikataulut voimaan

Tänään astuivat voimaan syysaikataulut seutuliikenteessä, muutamilla Helsingin linjoilla jatketaan vanhaan malliin. HKL on saanut roppakaupalla uusia seutulinjoja ajaakseen, ja on niitä varten hankittu isolla kauhalla myös olisää busseja. Merkittävimpiä uusia linjoja ovat 109 ja 132. Merkittävä muutos on myös linjalla 110T, jota ajaa nykyään Concordia Bus. Ko. firman kotisivuilla ei kerrota vielä mitään muutoksista, lupaukset paremmasta tiedottamisesta ovat siis unohtuneet vähin äänin. Kerromme kalustomuutoksista piakkoin.

  Niksu, 14.8.2000

Jälleen kenttähavainto

Niksu bongasi tänään Lähilinjojen upouuden MB Citaron numero 60 lähdössä Rautatientorilta linjalla 613. Bussi on ilmeisesti sisäänajossa maanantain kilpaulutettujen linjojen luovutusta ajatellen, jolloin se siirtynee Lähinlinjojen voittamalle linjalle 611. Bussissa on uusi koko lailla tyylikäs väritys, joka löytyy myös ainakin yhdestä Lähinlinjojen Volvo B10M / Wiimasta (SRS-uutiset) ja muistaakseni myös jostain City -sarjalaisesta. Kaikeksi onneksi Niksu soitti minulle työpaikalleni Mäkelänkadun varteen, joten nappasin vastaanotosta digitaalikameran ja näppäsin bussista seuraavanlaisen kuvasarjan sen pysähtyessä Amerin talon kohdalla.

  Late, 9.8.2000

Havaintoja kentältä

HKL 9602, eli City U:n nivelversio on palannut liikenteeseen linjalle 18. Uusia Mersuja on nähty Vehon pihassa Lommilassa. Ainakin osaan HKL:n Ikaruksista on saatu rekisterikilvet. Linjebussin telibussi 384, jota tähän mennessä on ajettu 109:llä, on nyt teipattu SAS:n mainosväreihin ja laitettu ajamaan linjaa 615. Tämä ennakoi lupausta lentokenttälinjojen suuremmasta kapasiteetista, ja samalla vuoromäärän kasvamisesta. Uusia linjoja ovat 617 ja 613K. 615 muuttuu suoremmaksi ja nopeammaksi.

Linja 101T lopetetaan, linjaa 106 pidennetään ja 110T typistetään. Ilmeisesti keskustan terminaalijärjestelyiden muutosten vuoksi kaksi Mannerheimintietä ajavaa linjaa poistetaan, 110T ajaa ainoastaan Kampista Tapiolan ja Leppävaaran kautta Mäkkylään, Mäkkylästä se ei enää jatka Pitäjänmäen kautta takaisin Kamppiin. 101T lopetetaan kokonaan, korvaukseksi jatketaan linjaa 106 Laajalahdesta Perkkaan kautta Leppävaaraan. Vanhojen ympyrälinjojen yhteydet Pitäjänmäen suuntaan muuttuvat siis vaihdollisiksi, toisaalta sekä 110T:n että 106:n vuoroväliä tihennetään reilusti.

  Niksu, 8.8.2000

HKL:n uusia Mersuja ja Ikaruksia

Tänään kävimme tutustumassa Ikarus-havaintoon tarkemmin, ja löysimmekin Ruskeasuon varikolta koko sarjan, bussit numeroiltaan 4-8. Ikarus E94 -telibussien alusta on Scania L94 UB 6x2. Rekisterikilpiä ei busseissa vielä ollut. Lisäksi Ruhasta löytyi uusia MB O405N -busseja, numerot 23, 27 ja 28, jotka eivät myöskään olleet vielä rekisterissä. Muuten bussit ovat edellisvuosien mallien kaltaisia, mutta yhdellä merkittävällä erolla. Nimittäin linjanäyttöinä olivat Mitronin elektroniset kilpilaitteet, määränpääkenttineen kaikkineen. Mersujen osalta tämä on huomattava parannus entisiin liian pieniin ja epäselviin helmitauluihin. HKL on valinnut oivan linjan linjakilpien suhteen. Nämä autot pitäisi nähdä liikenteessä viimeistään ensi viikon alusta, kun syysaikataulut tulevat voimaan ja HKL saa ajettavaksi uusia linjoja, mm. 109:n.

Concordian maakaasutelibussi 197 on saanut peitokseen Eckerö Linen mainosteipit, edestä päin kun katsoo, sininen etumaski ja keltainen kaasukyttyrä näyttää varsin kivalta yhdistelmältä. Uusia kuvia on luvassa lähiaikoina. Espoossa linjalla 24T oli illalla ajossa Concordian 321, uusi City L sekin. Varsin laajaa sarjaa ovat siis hankkimassa, liekö kaluston keski-ikä muuten jo niin vanhaa, ettei muuten pärjäisi kilpailuissa.

  Niksu, 7.8.2000

HKL:n Ikarukset saapuneet

Tänään näin Ruskeasuon varikon pihassa ainakin kaksi uutta Ikarus-bussia, HKL:n sinisissä väreissä. Väritys oli muuten normaali, mutta etumaski oli sinistä puskuria lukuunottamatta täysin valkoinen. Tarkempia tietoja myöhemmin.

  Niksu, 3.8.2000

Uusia kuvia

Lisäsin kahdeksan uutta kuvaa kuvasivuille. Kuvat ovat Lahti 402:sta, Renault Agora Standardista, Citroen Jumperista, Wiima M310:stä ja HKL:n Omnilahden ohjaamosta (sisäkuvasivulla). Jonossa on vielä ainakin kolme rullaa kuvia, joista yritän skannata ainakin yhden tällä viikolla. Kaksi viimeisintä kuvapäivitystä puuttuvat toistaiseksi englanninkielisiltä sivuilta.

  Late, 25.7.2000

Renault Agora Line havaittu

Tänään tuli Kehä I:llä vastaan valkoinen Agora, jonka sitten jäljitimme Westendin linjan varikolle. Bussi paljastui Renault Agora Lineksi, joka on Agoran lähiliikenneversio, kun Agora Standard on enemmän kaupunkiliikenteeseen tarkoitettu. Bussissa oli 2+2+0 -ovitus ja 38 istumapaikkaa (melko helposti olisi saanut jopa 44). Lattia oli tasainen keskisillalle asti, josta se lähti viistosti nousemaan. Auto on ilmeisesti vasta saapunut maahan, jäämme odottamaan sen liikenteeseentuloa.

  Niksu, 25.7.2000

Havaintoja Ruskeasuolla

Ruskeasuon varikolla olivat tänään parkissa uudet bussit HKL 33 sekä HKL 35, jotka ovat Volvo B10BLE / Carrus K204 City L -mallisia. Bussit ovat varustettu Mitronin elektronisilla linjakilvillä ja määränpääkentillä. 13-metrisissä autoissa on 43 istumapaikkaa. Ruhan pihalla seisoivat myös matala nivelauto HKL 9601, kuulemma kesäseisokissa, MB Citaro HKL 9827, Valmet Ecobus (HKL 9400) sekä uusi telibussi HKL 3. Aidan vieressä olla möllötti myös HKL 8636, ilmeisesti vanhin käytössä oleva Wiima K202, joka oli valjastettu matkakorttijärjestelmän esittelybussiksi.

Varikon läpi kävellessä silmiin osui varikkohallissa ollut bussin takaseinä, joka oli maalattu siniseksi ja siihen - myös maalattu - rekisterinumero "HKL-450". Takaosa näytti sopivan City U:n perään, liekö valmisteilla jonkinlainen erikoisbussi juhlistamaan Helsingin juhlavuotta?

Matkalla takaisin keskustaan HKL 40:llä, alkoivat sen keskiovet kenkkuilla niitä sulkiessa. Kuljettaja joutui pari kertaa päästämään ovista paineet ja vetämään ne käsin kiinni, ennenkuin ne suostuivat taas toimimaan kunnolla. Kuljettaja vain valitteli uuden auton ongelmista. Ovissa olikin paperilapuin kielletty koskemasta oviin niiden aukeamisen aikana, ongelmat ovat siis laajemmaltikin tiedossa. Samanlaisia lappuja löytyy myös Lahden korittamista Omnicity-autoista (HKL 9-13), mikä lie sitten lahtelaisten ongelma ovien suhteen. Takuuhuollon paikka.

Katkaisin liian pitkäksi paisuneen uutissivun kahtia, tähän ja arkisto-osaan. Kaikki vanhat uutiset jäävät arkistoon, yritämme pitää tämän sivun pienempänä.

  Niksu, 20.7.2000

Pari linkkiä

Lisäsin linkit teliakseleita tekevään VTA Tekniikkaan ja turkulaiseen Linjaliikenne Nyholmiin.

  Niksu, 19.7.2000

Tekstiosiossa uutta

Lisäsin Kirjoituksia-sivulle uuden alasivun, Linjapoimintoja. Tänne keräämme tutustumisen arvoisia bussilinjoja pääkaupunkiseudulta lyhyen esittelyn kera. Ensimmäisenä Espoon sisäinen linja 67.

  Niksu, 18.7.2000

Kuvia

Lisäsin kuvavalikoimaan kuvia Carrukselle, Ikarukselle, Lahdelle ja Renaultille. Tein myös kaksi uudenlaista kuvasivua. Päivitin myös City U:n ja sen maakaasuversion esittelytekstejä. Lisää kuvia on tulossa.

  Late, 11.7.2000

Linkkejä

Lisäsin muutaman linkin tarvikeosastoon, päivitin kalustolistauksia Pohjolan liikenteen ja Westendin linjan osalta ja vielä samat busseihin.

  Niksu, 10.7.2000

Maakaasutelibussin esittely lisätty

Carrus City L maakaasutelibussilla on nyt oma esittelysivu.

  Niksu, 5.7.2000

Westendillä uutta kalustoa, päivityksiä

Westendin linja on käynyt kalusto-ostoksilla mm. STA:n luona ja tuomisiksi on löytynyt esimerkiksi Carrus City L -busseja sekä Concordialta Wiima N 202 -nivelbussin. Lisäsin nuo kalustolistaan ja päivitin Lahti 402:n ja muutaman muun bussin esittelysivuja.

  Niksu, 4.7.2000

Korjauksia

Korjasin Renault Agoran Agora Standardiksi, STA:n linkin liikennöitsijöittäisessä kalustoluettelossa ja lisäsin paikan Carrus City L teli maakaasulle. Lisäksi olen saanut kuulla, että Länsiväylän mukaan uusia Espoon yölinjoja ajaisi sittenkin Pohjolan Liikenne.

  Late, 27.6.2000

Concordialla maakaasubusseja

Maanantaina 19.6.2000 havaitsin liikenteessä Concordia 197:n, joka on Carrus City L / Volvo B10BLE6x2 CNG -maakaasubussi, ilmeisesti testaukset ovat siis ohi. Näitä bussejahan voi nähdä Helsingin linjalla 15. Kaasukyttyrä ei näyttänyt juuri yhtään paremmalta Concordian teippien kanssa, kuin miltä se täysvalkoisena näytti.

Myös uusin seutulinjakilpailu on käyty. Linjebuss voitti HKL:ltä linjan 731, STA Concordialta linjan 512 ja säilytti oman linjansa 522. Uusia Espoon suunnan yölinjoja tulee todennäköisesti ajamaan HKL, mahdollisesti Pohjolan Liikennettä alihankkijana käyttäen.

  Niksu, 20.6.2000

Esittelysivu Renault Agoralle ja havainto

Tein siis oman sivun Renault Agoralle, toistaiseksi vielä ilman kuvia. Lisäksi havaitsin Kaivokselan Volvon pihassa kolme Carrus City L / Volvo B10BLE6x2 CNG -maakaasutelibussia, bussit tulevat Concordialle mutta olivat vielä täysin valkoisia.

  Niksu, 25.5.2000

Linkkejä, havaintoja ja kuvausopas

Päivitin STA:n linkin ja lisäsin muutamia uusia, mm. Irisbusin. HKL:n uusia Lahti 402 / Scania N94UB4x2 busseja on havaittu numero 9 linjalla 18 ja numero 13 seutulinjalla 731. Lisäsin sivuille myös Lauri Rädyn kirjoittaman bussinkuvausoppaan.
Auto, Tekniikka ja Kuljetus -lehden mukaan Suomeen on tulossa yhteensä 10 Renault Agora -kaupunkibussia, ja niiden korihuoltoja suorittaa Tehirannan - eli Westendin Linjan - varikko. Samaten lehti kertoi Concordia Busin saaneen uusia Carrus City L -busseja useita kappaleita, sekä kolme Volvo B10BLE / Carrus City L -maakaasutelibussia. Nämä bussit asetettaneen Helsingin linjalle 15 kilpailutuskauden vaihtuessa.

  Niksu, 24.5.2000

Westendillä Renault kokeilussa

Westendin linja on yhteistyössä STA:n kanssa ottanut koekäyttöön ranskalaisen Renault Agora -kaupunkibussin Espoon sisäisellä linjalla 13. Auto on kokeillaan tiedotteen mukaan pari viikkoa. Täysmatalalle Renault CS.S -alustalle rakennettussa korissa on takaovella yksi porras, 2+2+2 -ovitus sekä keskieurooppalaiseen tapaan harvahko penkitys. Seisomatilaa on sen sijaan runsaasti, mm. keski- ja takasilloilla. Suomen oloihin penkitystä pitää selkeästi lisätä, mutta nyt testissä lieneekin lähinnä tekninen puoli. Auto oli koekilvissä, rekisterinro A-8522. Kuvia bussista saatanee sivuille lähiaikoina.

  Niksu, 22.5.2000

HKL:n uudet Lahti 402:t liikenteessä

Juhana Nordlundilta saatujen tietojen mukaan HKL laittoi ensimmäisen uuden Lahti 402:n liikenteeseen tiistaina linjalle 50. Kyseessä oli bussi numero 11. Bussi numero 10 aloiti ilmeisesti liikennöinnin tänään linjalla 32 Etelä-Haagasta kello 19:43 lähteneellä vuorolla. Satuimme olemaan paikalla bussin startatessa varikolta ja nousimme kyytiin heti ensimmäisellä vuorolla. Ajoimme sitten etupenkeissä Kamppiin saakka. Kyydissä ei ollut valittamista, mutta bussin rekisteriote ei ollut näkyvillä, joten tarkempia tietoja emme saaneet. Sisustus oli karun asiallista HKL-tyyliä, joskin penkkien istuinosan tyynyt olivat tavallista paksummat. Sisällä ei ole verhoilua, Buscomin maksulaitteelle on valmis paikka ja vippiovien alatangoissa on käytetty keltaista huomioväriä. Kuvia on tulossa lähiaikoina.

  Late & Niksu, 17.5.2000, klo 21.00

Lisää neljänollakakkosia varikolla

Ruskeasuon varikon pihassa seisoivat tänään 9:n lisäksi myös 11 ja 12. Myös 10 on oletettavasti jossain lähellä, ellei sillä tehdä vastaanottotestejä tai vastaavia.

  Late, 11.5.2000

Kuvia

HKL:n uudesta Lahti 402:sta on nyt kuvia asianmukaisella sivulla. Lisäksi Ikarus E95:stä ja K202 nestekaasusta on nyt kuvat.

  Late, 10.5.2000

Toinen tarkennus toiseen havaintoon

Åbergin linjojen uuden Flyerin linjakilvet eivät olekaan elektronisia, vaan perinteisiä rullattavia numeroita. Sekaannuksen aiheutti niiden keltainen väri pikaisesti nähtynä.

  Niksu, 8.5.2000

Tarkennusta havaintoon

Kävin perjantaina napsimassa Ruskeasuolla kuvia. Uusi bussi on numeroltaan 9 (sic) ja kuuluu viiden bussin sarjaan numeroilla 9 - 13. Ihan siistin näköinen bussi kyllä. Laajat ikkunat saavat sen näyttämään tummansiniseltä. Yritän vielä maanantaina saada luvan kuvata varikon sisällä, sillä ulkoa saa vain kaukokuvia bussin ovettomasta sivusta. Kuvien pitäisi valmistua keskiviikoksi.

Osa HKL:n tämän vuoden Volvo 7000:sta on myös kuulemma saapunut.

  Late, 7.5.2000

Havainto uudesta HKL:n bussista

Ruskeasuon varikon pihassa oli tänään HKL:n Scania N94UB4x2 / Lahti 402. Tämä onkin loogista jatkoa SRS:n uutissivun äskettäisille havainnoille samaisesta mallista valmistajan pihalla. Ihan asialliselta bussilta vaikutti ohiajavan 57:n ikkunasta katsottuna. Kyllä pää kääntyi.

  Late, 4.5.2000

Linkkejä ja kuvia

Lisäsin linkit ylläpitäjien kotisivuille, kuten myös erään yhteisen projektin. Laitoin esille myös uusia kuvia Carrus City L:stä, Fiftystä sekä MB O405N:stä. Löytyvät kuvasivuilta.

  Niksu, 3.5.2000

Yökiitäjä-linkki

Lisäsin linkin Espoon yölinjoja ajavan Yökiitäjä Oy:n sivuille. Nyt Yökiitäjä on tuohtunut, kun YTV aloittaa yölinjojen ajattamisen Espoossa ensi syksynä ja näin vetää maton Yökiitäjän alta.

  Niksu, 21.4.2000

Uutta kalustoa Åbergilla

Åbergin Linjojen kalusto on lisääntynyt ainakin yhdellä Lahti Flyer 520:llä, joka on nähty Espoossa linjalla 88T.

  Niksu, 14.4.2000

Uusia linkkejä

Lisäsin useita uusia linkkejä bussiyhtiöiden sivuille.

  Niksu, 12.4.2000

Concordian uudet värit

Ikarus E 94 teli, Concordia Saimme viimein kuvatuksi Concordian uusissa väreissä olevan bussin, tässä tapauksessa Ikarus E 94 telimallin. Isomman kuvan saat klikkaamalla pikkukuvaa.

  Niksu, 11.4.2000

Lakko on päättynyt

Myöhään sunnuntai-iltana saatiin valtakunnansovittelijan sovintoehdotukselle molempien osapuolten hyväksyntä, ja täten lakko päättyi. Sopimus oli kolmevuotinen, joten uusia lakkoja ei pitäisi lähiaikoina tulla. Bussiliikenteen pitäisi palata normaaliksi maanantain aikana.

Pientä säätöä kalustoesittelyissä myös.

  Niksu, 3.4.2000

Bussi lisätty, pikkupäivityksiä ja lakko jatkuu.

Lisäsin kalustolistoihin Carrus City L:n midimallin, jollainen on Linjebussilla käytössä. Samaten vähän ajanmukaistin muutamia sivuja ja lisäsin Westendin linjalle bussin. Koko maata kattavan kuljetusalan lakko jatkuu edelleen, tänään osapuolet ovat jatkaneet neuvotteluja. Jos sovintoa ei synny, Pääkaupunkilinjat asetetaan työsulkuun, eikä Espoon sisäistä linjaa 15 eikä seutulinjoja 248, 250, 261, 270 ja 522 ajeta maanantaista lähtien.

  Niksu, 2.4.2000

Lakko alkoi, ja jatkuu

Lakko sitten alkoi, ja työnantajapuoli hylkäsi tehdyn sovintoesityksen sen kummempia kommentoimatta. Neuvottelujen jatkamisesta ei ole edes sovittu, joten lakko jatkuu kenties pitkäänkin. STA ja Pääkaupunkilinjat ovat saaneet tänään ajettua lähes kaikki vuoronsa, myös Espoon linjalla 15. Valitettavasti YTV:nkin tiedot ajettavista linjoista ovat osin epätarkkoja, parhaan selvyyden saa soittamalla suoraan liikennöitsijälle.

  Niksu, 29.03.2000

Bussilakko

Koko maata kattavan bussi- ja kuljetuslakon uhka on kärjistynyt äärimmilleen; jos neuvottelutuloksia ei synny, lakko alkaa ensi yönä. AKT vaatii lisää liksaa kuljettajille ja samalla tukee Tampereen jo pidempään kestänyttä lakkoa. Lakko ei koske HKL:n busseja, samoin myös osa STA:n ja Pääkaupunkilinjojen vuoroista ajetaan.

Tarkemmin ajettavista linjoista on tietoa YTV:n sivuilla, osoitteessa http://www.ytv.fi/seutu/lakkolin2.html ja erikseen Helsingin sisäisistä linjoista HKL:n palvelimella osoitteessa http://www.hel.fi/HKL/uutiset/lakko1.html.

  Niksu, 28.03.2000

Kuvien uudelleenjärjestely

Pilkoin kuvasivun valmistajittaisiin osiin. Uusia kuvia ei ole saapunut. Samalla Stagecoach (Finland) alkaa vähitellen muuttua sivuilla Concordia Busiksi. Jos huomaat jonkin (lähinnä linkin) hajonneen tässä puuhassa, ilmoita toki minulle. Uusi muotoilu ei ehkä ole vielä lopullisessa muodossaan.

  Late, 28.3.2000

Tekstejä

Lisäsin aivan liikaa viivästyneen Juhana Nordlundin tekstin kirjoituksiin. Samalla tein kauan vireillä olleen kiitossivun samaan paikkaan.

  Late, 27.3.2000

Linkkisäätöä

Ulospäin vievät linkit aukeavat nyt webin hengen mukaisesti samaan ikkunaan. Lisäsin linkkeihin Veikkolan bussisivut ja muutin aivan heinokseltaan navigointikehyksen asettelua.

  Late, 23.3.2000

Concordia iskee ja fiksailua

Concordian väreissä on nyt nähty ainakin kolme bussia, ensimmäinen, nro 120, hieman erilaisena kuin toiset kaksi. Eli kaksi City L -bussia ja yksi Ikarus on ainakin väritetty uusiksi. Kuvia uusista väreistä pyritään saamaan esille piakkoin. Kevään aikana Concordia on luvannut myös uusia nettisivujaan.

Päivityspuolella on tehty lähinnä "takaisin etusivulle" -navigointilinkkejä liikkumista helpottamaan. Lisäksi sivu käyttää nykyään myös laskuripalvelua.

  Niksu, 14.3.2000

Palautelomake kunnossa

Ilmoitin Bussipysäkin Yahoon listaan, korjasin palautelomakkeen ja lisäsin laskurin, joka näkyy etusivulla pienen kuvan muodossa. Lisäsin myös linkit Turun joukkoliikenteelle ja Turun Liikennelaitokselle.

  Late, 2.3.2000

Päivityksiä

Päivittelin vähän linkkejä, kalustolistauksia ja bussitin yhtiöitä lisää.

  Niksu, 8.2.2000

Bussi olohuoneessa ja seutuliikenteen kilpailutusta

Perjantaiaamuna Tammelundin liikenteen linjalla 50 ollut bussi törmäsi toistaiseksi tuntemattomasta syystä kerrostalon seinään, tunkeutuen metrin verran kohdalla olleen asunnon olohuoneeseen. Bussin kuljettaja jäi pahoin puristuksiin bussin ohjaamoon, ja loukkaantui vakavasti. Asunnossa ei ollut ketään kotona, eikä bussissa ollut matkustajia, joten muilta henkilövahingoilta vältyttiin. Bussi oli Tammelundin liikenteen ainoa korkealattiainen bussi, Sisu-alustainen Camo Lissabone. Onnettomuuden syyksi on ar veltu kaasun kiinnihirttämistä.

Seutuliikenteen kilpailuttamisessa on päästy nyt siihen tilanteeseen, että ensimmäiset linjat kilpailutettiin nyt jo toista kertaa. Nämä 26 linjaa muodostavat kolmanneksen koko seutuliikenteestä. HKL-Bussiliikenne sai yhdeksän linjaa, Linjebuss kahdeksan ja Stagecoach seitsemän. Lähilinjat ja Pohjolan kaupunkiliikenne saivat kumpikin yhden linjan. Melkein kaikki linjat ovat aiemmin kuuluneet Stagecoachille, jolla tosin on nyt muutenkin kädet täynnä Vantaan sisäisen liikenteen kanssa. Liikennöinti alkaa en si syksynä, ja jatkuu sopimusten mukaan viisi vuotta. Linjebuss sai pääasiassa Vantaalle suuntautuvia linjoja, Stagecoach Tapiolaan ja Otaniemeen, HKL voitti mm. linjan 109. Seuraava isompi linjakilpailu on odotettavissa syksyllä, kun jakoon tulevat Leppä vaaran liityntälinjat.

  Nixu, 30.1.2000

Lahden Autokorin vastaisku


25.1.2000

Lahden Autokori on myös avannut kotisivut, joten nyt suomalaisen koriteollisuuden molemmat suuret yhtiöt ovat edustettuina netissä. Carrus on tosin tyytynyt sivuillaan esittelemään K204 -sarjasta an vain perusmallin.

  Late

Carruksella kotisivut


18.1.2000

Carrus on vihdoin avannut itselleen kotisivut, joita onkin kaivattu jo vaikka kuinka kauan. Olemme tietysti hieman pettyneitä, että Carrus ei ilmoittanut asiasta meille henkilökohtaisesti ;)

  Late

Jatkoa


9.1.2000

Liikennöitsijäesittelyt on nyt lopullisesti poistettu, vaikka liikennöitsijöittäiseen kalustolistaan ei olekaan saatu aivan kaikkien liikennöitsijöiden tietoja. Lisäsin samalla linkin Suomen Raitiotieseuran sivuille.

  Late

Järjestelyjä


8.1.2000

Pahasti vanhentuneille liikennöitsijäesittelyille annettiin osittain kenkää. Esittelyihin pääsee vielä väliaikaisesti bussien esittelyiden kautta, mutta sekin mahdollisuus poistuu pian. Esittelyiden tilalle luotiin liikennöitsijöittäinen kalustoluettelo, jossa on myös muutamia tietoja eri liikennöitsijöistä. Kalustoluetteloita on nyt siis kaksin kappalein ja bussiesittelyistä on paluulinkit kumpaakin luetteloon. Ehtiessämme saatamme kirjoitella uudenlaisia liikennöitsijäesittelyitä tekstiosioon.

  Late

Päivityksiä


6.1.2000

Päivitin ja korjailin hieman bussien esittelyjä.

  Nixu

Stagecoach valtasi Vantaan


6.1.2000

Vuodenvaihteesta alkaen kaikkia Vantaan sisäisiä linjoja on liikennöinyt Stagecoach Finland. Yhtiön erityisesti näille linjoille hankittujen uusien Ikarusten lisäksi käytössä on Linjebussin Tanskasta käytettyinä tuotuja busseja - niitä yleisesti huonoina pidettyjä tanskandogeja - eli täysin uusien bussien aikaan Vantaalla ei sentään päästy. Lisäksi käytössä on ollut sekalaista Stagecoachin vanhempaa kalustoa.

  Nixu

Tekstiosio


4.1.2000

Siirsin tekstiosiollisen version sivuista nettiin. Ensimmäinen uusi teksti on Nixun selostus bussien värityksestä.

  Late

[Ylös]